100 делегации на встъпването в длъжност на президента Янукович
100 делегации на встъпването в длъжност на президента Янукович / БГНЕС

100 високопоставени чуждестранни делегации ще участват на 25 февруари в церемониите по встъпването в длъжност на новия президент на Украйна Виктор Янукович, предаде ИТАР-ТАСС.

Самото полагане на клетвата ще бъде в украинския парламент - Върховната рада. Тази церемония ще бъде последвана от прием в културния център Украински дом в Киев.

Покани са били изпратени до съседните на Украйна страни, до страните от ЕС, от Г-20, от Общността на независимите държави и до традиционните търговски партньори на Украйна.

Потвърждение, че ще присъстват на събитието вече са направили президентите на България, на Турция, на Румъния, на Унгария, на Литва, на Полша и на Латвия.

Делегацията на ЕС ще бъде водена от дипломат номер едно на съюза Катрин Аштън. Делегацията на САЩ ще бъде водена от съветника по националната сигурност на Барак Обама - генерал Джеймс Джоунс.

След церемонията по встъпването в длъжност новият украински президент ще има и двустранни срещи с гостуващите му лидери.

За церемониите по встъпването в длъжност на предишния украински президент Виктор Юшченко бяха похарчени през 2005 г. почти 1 милион долара. Тогава на тържествата дойдоха 64 чуждестранни делегации и така церемонията беше втората по мащаби след тази по встъпването в длъжност през 1999 г. на президента Леонид Кучма.