За Първо РПУ, ЦСКА и буците сирене
За Първо РПУ, ЦСКА и буците сирене / netinfo
В рамките на два месеца Първо районно полицейско управление прикова вниманието на цялата футболна общественост, сякаш това бе стадион, а не работен офис на полицаи.

Малко история, за лесно забравящите: На 6 април около 10 часа вечерта бяха арестувани трима футболисти на родните грандове Левски и ЦСКА. Машадо, Маркиньос и българският национал Лусио Вагнер са принудени да престоят 24 часа в пандиза заради нарушаване на новоприетия закон „Тишина”.

Видите ли, момчетата решили да празнуват годежа на Машадо и накрая - хоп в килията, закопчани като върло опасни престъпници. Причината - сигнал на ядосани съседи, които не харесали бразилската самба. Може пък хората да си падат по класика или хеви метъл.

И разбира се да не пропускаме факта, че някои от униформените прекаляват със силата, ясно личаща по телата на бразилците. На следващият ден при огромен медиен интерес триото отнася глоба от 200 кинта на парче, наложена от СРС. Два месеца по-късно, 14 юни, отново първо районно е в светлината на прожекторите. 56 фенове на ЦСКА са арестувани в почти същият час – 22:00. Защо? За нарушаване на същият закон под формата на протест пред сградата на БФС.

Отново е приложена сила, не в рамките на нормалното, а в пъти повече. Полицията не се притеснява дори от факта, че наоколо щракат камери и фото обективи. За разлика от първия случай, когато бразилските играчи не са подкрепени от своите ръководства, сега моментално, за да не се стига до истерия, феновете могат да разчитат на председателя на червеният фен клуб Димитър Ангелов-Дучето. Фен номер едно проби всякакви бариери, като дори се обади на министър председателя на България Сергей Станишев, въпреки че той по това време бе на посещение при Джордж Буш.

Стигна се до там цял министър и то на вътрешните работи да дойде на крака в събота вечер, малко преди полунощ в районното, да престои близо три часа, да гледа записи и да решава на място кой виновен и кой не. След намесата на Михаил Миков, от 56, само шестима останаха в ареста.

Време е да зададем големият въпрос: повече престъпници ли са трима чуждестранни футболисти, решили да потиснат носталгията с малко самба от хвърлящите факли в трамвай пълен с хора? Отговорът е простичък - докато хората управляващи футболните ни грандове предпочитат да хапват сиренце, Дучето запретна ръкави и отиде да защити хората си с цената на всичко.

Не можа ли Румен Петков (заемащ все още длъжността министър на вътрешните работи по това време) да се намеси и при първият случай? Макар това да не влиза пряко в задълженията му – там трябва да е на първа линия посланика на Бразилия. Но ей така, за последна ПиАр акция, на прощаване…

Докато висшите чиновници, управляващи държавата ни, имат върху раменете си тикви, пардон – буци сирене, няма скоро да се отървем от двойния стандарт.