Въпреки че сърдечно-съдовите проблеми са характерни заболявания при възрастните хора, не е изключена и проявата им и в млада възраст - дори са все по-често явление. В тази статия ще си обясним какво е сърдечен удар, как вредните навици, към които посягат младежите, се отразяват на сърдечното здраве и също съвети за превенция.  
 
Какво е сърдечен удар? 
 
Сърдечният удар, наричан също инфаркт на миокарда, е спешно състояние, което настъпва вследствие намален или напълно прекъснат приток на кръв към сърцето. Накратко казано: блокиран кръвоток към сърцето. Това запушване обикновено се причинява от съсирек в кръвоносните съдове, които кръвоснабдяват сърдечния мускул - миокарда (коронарните артерии). 
 
Когато притокът на кръв е блокиран, сърдечният мускул не получава необходимия кислород и хранителни вещества, което води до увреждане на тъканта, като дори се унищожава част от нея. Разпознаването на признаците и симптомите е от решаващо значение за ранната намеса, която може да спаси животи, съответно и да предпази от евентуални предстоящи усложнения, които ще поясним по-надолу. 
 
Процесът, водещ до инфаркт, включва постепенно натрупване на мастни отлагания (състояние, известно като атеросклероза) в коронарните артерии. Тоест наслагва се холестерол по хода на кръвоносните съдове, в резултат на което ширината – диаметърът на съда – се стеснява.  С течение на времето тези отлагания могат да се разкъсат, образувайки кръвни съсиреци, които запушват кръвоносния съд и възпрепятстват притока на кръв към сърцето. Това води до гръдна болка или дискомфорт, известен като „ангина“. Ако блокирането стане пълно, настъпва инфаркт. 



Опасността за младите 
 
Представете си сърцето като оживен град с множество пътища (кръвоносни съдове), които доставят всичко необходимо за неговото нормално функциониране. С напредването на възрастта, градът става “по-мъдър” и строи допълнителни странични пътища (колатерални кръвоносни съдове) за всеки случай, ако основните пътища бъдат блокирани. Тези допълнителни пътища помагат на града да продължи да функционира, като пренасочват движението. 
 
Сега, представете си инфаркта като сериозно блокиране на път. При по-възрастните хора сърцето може да използва тези допълнителни странични пътища, за да заобиколи блокадата и да поддържа града жив. Но сърцето на един млад човек обикновено няма толкова много подготвени странични пътища, затова блокадата може да бъде пагубна. Ето защо инфарктът може да бъде по-опасен за по-младите хора – техните сърца все още не са имали време да построят достатъчно обходни пътища! 
 
Кои са рисковите фактори за сърдечен удар в млада възраст? 
 
Информирането относно рискови фактори, предразполагащи към сърдечен удар е от ключово значение за превенцията, която също ще обсъдим. 
 
Фамилна обремененост 

 
На първо място фамилната обремененост за сърдечни заболявания може значително да увеличи риска. Например, ако родител или брат/сестра е получил сърдечен удар в ранна възраст, това означава, че е възможно да имате генетично предразположение за сърдечно-съдови заболявания. Ето защо е важно да знаете големината на риска и съответно да го предотвратите.  
 
Наднорменото тегло 
 
Високата телесна маса и най-вече затлъстяването оказват най-голямо негативно влияние върху сърдечно-съдовата система. Млади хора с телесно тегло извън препоръчителните граници за възрастта, ръста и пола са с висок риск за сърдечни проблеми, по-точно сърдечен удар. Непълноценното хранене с висококалорични и неполезни храни, богати на мазнини и бедни на полезни вещества и витамини, водят до повишаване на „лошия“ LDL холестерол.  
 
Диабет 
 
Статистическите данни показват покачване броя на млади пациенти с диагноза диабет поради неспазване на здравословен начин на живот. „Захарната болест“ когато не се контролира, води до тежки сърдечно-съдови усложнения, както и влошаване цялостно на системите в човешкия организъм. 
 
Злоупотребата с цигари 
 
Това е следващият мощен рисков фактор. В днешно време често наблюдаваме този вреден навик да се проявява още в ученическа възраст. Младежите посягат към цигарите, без да осъзнават риска от последствията.  
 
Когато човек пуши, се вдишват вредни вещества като никотин и въглероден оксид. Никотинът повишава сърдечната честота и кръвното налягане, докато въглеродният оксид намалява способността на кръвта да пренася кислород, което допълнително натоварва сърцето. Тютюнопушенето уврежда кръвоносните съдове и насърчава натрупването на мастни отлагания (развива се споменатата по-горе атеросклероза). Също така понижава нивата на "добрия" HDL холестерол, който помага за отстраняването на излишния холестерол от артериите.  
 
Алкохолна консумация 
 
Прекомерният прием на алкохол повишава кръвното налягане. Нарушава хормоналния баланс и засяга функцията на кръвоносните съдове. Хроничната алкохолна злоупотреба също може да отслаби сърдечната мускулатура, което води до състояние, наречено алкохолна кардиомиопатия. Това намалява способността на сърцето да изпомпва кръв ефективно, увеличавайки риска от инфаркт. Алкохолът повишава и нивата на триглицеридите в кръвта. Високите триглицериди са свързани с развитието на атеросклероза, което само по себе си е предпоставка за сърдечен удар. 
 
Как се проявява, какви са симптомите? 
 
Основен симптом е болката - с продължителност над 20 минути. Проявява се със силен, стягащ, притискащ характер. Усеща се типична “тежест” върху гърдите. Отличително е и проявата на така наречената “вегетативна симптоматика” - гадене, повръщане, изпотяване. Болката е различна по интензивност - понякога с продължителност до часове. Усеща се точно зад гръдната кост, като продължава към ляво рамо - ръка, посока пръстите. Важна подробност е, че съществуват и различни от описаните форми. Те се категоризират като нетипични: Може да се усети болка в епигастриума. Също така има и прояви с водещ симптом усет за задух. Трябва да се подчертае и вероятността от безболкова симптоматика, която е характерна за болните от диабет.  
 
Усложнения на заболяването 
 
Сърдечна недостатъчност 
 
Способността на сърцето да изпомпва ефективно кръв може да бъде компрометирана. Например, човек в млада възраст, който е получил сърдечен удар, може да развие сърдечна недостатъчност, водеща до умора, задух и задържане на течности, които от своя страна също са съпътствани с усложнения. 
 
Аритмии 
 
Възможност да се прояви нередовен сърдечен ритъм - аритмия, което може да увеличи риска дори от инсулт и допълнително засягане на сърдечно-съдовата система. 
 
 Депресия и безпокойство 
 
Психологически усложнения като чести депресивни моменти, тревожност и липса на мотивация. Развитието на такива състояния след инфаркт повлияват неблагоприятно ежедневието. Отразява се на начина на хранене, липсата на желание за движение, склонност към заседнал начин на живот и понижаване качеството му като цяло. 
 
Превантивни мерки 
 
Процесът на атеросклероза се развива постепенно в хода на живота. През този период не се съобщават сърдечно-съдови симптоми, до момента на пълно запушване и проявата – сърдечен удар. Съответно развитието на плаките е безсимптомно и поради тази причина трябва да предприемете превантивни мерки и грижи за вашето сърдечно-съдово здраве и общото благополучие на целия организъм. В следните редове ще ви предложим лесни за спазване и ефективни навици, които да приложите в начина си на живот: 
 
Контрол на кръвното налягане 
 
Рутинното проследяване на кръвното налягане е от жизненоважно значение не само за откриване на проблеми, но и за предотвратяването им. Редовното наблюдение може да разкрие ранни признаци на сърдечно-съдови изменения, като дава възможност за навременна реакция и подходящи промени в начина на начина на живот, така че състоянието ни да се подобри и да намалим опасността от риска за сърдечен удар.  
 
В този контекст надеждният апарат за кръвно налягане е незаменим в контрола на сърдечното здраве. Дава ни възможност да следим показателите си от комфорта на дома и при нужда да потърсим навременна медицинска помощ. За целта се нуждаем от сигурен апарат за кръвно като Sendo Advance 3, разработен с патентована технология HIRA, коята засича и анализира аритмия с клинична точност в измерването. Предимството да разполагаме с такъв апарат освен прецизното оценяване функцията на сърдечно-съдовата ни система е и, че е автоматичен. Това създава допълнително удобство и също би ни мотивирало ежедневно да си измерваме кръвното. Допълнителен съвет е да се стремите ежедневно по едно и също време да следите стойностите си на кръвното (най-оптимално е сутрин преди закуска и вечер също преди хранене). 
 
 


 Здравословна диета 
 
Спазването на хранителен режим, богат на зеленчуци, пълнозърнести храни, неживотински протеини и ниско съдържание на наситени мазнини благоприятства цялостното състояние на организма и подпомага правилната функция на сърцето. Също и поддържа в норма кръвната глюкоза при диабет. Относно консумацията на месо, също променете навиците си - старайте се да замените червеното месо с пилешко и риба. Избягването на захарни изделия и замяната им с консумация на плодове и сурови ядки също има положително влияние. Колкото по-рано в хода на живота се научим към здравословни хранителни навици, толкова повече организмът ще ни се отблагодарява с жизненост, сила и правилно функциониране. 
 
Редовни упражнения 
 
Включването на поне 150 минути физическа активност (спортни занимания, лек фитнес, плуване) в седмичния график би намалил риска от сърдечно-съдови проблеми. Може също да избирате да ползвате стълбите вместо асансьора или пък да ходите пеш или с велосипед на работа/университет, ако разбира се това е възможно.  
 
Отказ от злоупотребата с алкохол и цигари 
 
Тютюнопушенето и алкохолната злоупотреба нарушават калиево-натриевия баланс и  водят до стесняване на кръвоносните съдове и нарушено кръвообращение. Отказът от тези вредни навици е важна стъпка в превенцията на сърдечно-съдовите заболявания. Като цяло е добре не просто да се откажат, а въобще да не се посяга към тях. 
 
Sendo


Мониториране на холестерола 
 
Както е добре да измервате ежедневно стойностите си на кръвното налягане, така е препоръчително поне в период на всеки 6 месеца да проследявате стойностите на холестерола в кръвта си чрез провеждане на лабораторни изследвания. След навършване на 20-годишна възраст е хубаво поне 2 пъти годишно да си правите кръвни изследвания. 
 
В заключение:  
 
Да си отговорим обосновано на въпроса “Защо сърдечният удар е по-опасен в млада възраст?”. 
 
Като за начало е ограничена информираност на младите за рисковите фактори и съответно техните последствия: младите хора често имат по-ниска осведоменост относно рисковите фактори и симптоми на инфаркт, смятайки, че този проблем е характерен за възрастните пациенти. Понякога дори и проявяват типичните симптоми на сърдечен удар, които лесно се разпознават, но обикновено ги приписват, че са вследствие други причини.  
 
В резултат липсата на достатъчно информативност, дори и след прекаран сърдечен удар, често пъти младите продължават да се излагат на рисковите фактори, неспазвайки превантивни мерки като съветите по-горе, и увеличават шанса от развитие на по-нататъшни сърдечните увреждания.  
 
ЧЗВ: 
 
Как мога да оценя сърдечно-съдовото си здраве? 
 
Най-лесният начин, дори в домашни условия, е да измерите кръвното си налягане и да проверите дали е в норма. Също така, ако отдавна не сте си правили кръвни изледвания, е добре да проследите стойностите на холестерола в кръвта Ви. За хора над 20 години е добре да се проследява минимум веднъж годишно.  
 
Имам ли риск от сърдечен удар, дори и да нямам генетична предразположеност? 
 
Да, фамилната обремененост не е най-големият рисков фактор за сърдечен удар. Ако се злоупотребява още от тийнейджърски години с алкохол и цигари, имате заседнал начин на живот и нямате навика да спортувате, рискът е не по-малък.