/ Freepik
Среброто е не само блестящ метал, от който се правят страхотни бижута, посуда и много други предмети. То е важен символ в литературата и изкуството. Среброто се използва, за да предаде различни послания и емоции. Именно поради тази причини стартирахме кампанията #поезиябижу, чиято цел е да подпомогне популяризирането на българските автори и техните произведения да достигнат до по-широк кръг от хора от всички възрасти!

В тази статия ще се запознаем със значението на среброто и какво то символизира, както и ще ви разкажем малко повече за кампанията #поезиябижу на Silenti Jewerly.

В много литературни произведения(български и световни) среброто е асоциирано с богатство и привлекателност. В романите и поемите, героите често разказват за сребърните сечения на слънчевата светлина върху образите на любимците си, което ги прави да изглеждат още по-красиви и неустоими. Среброто може също така да бъде връзката към висшата социална класа и култура. То е атрибут на благородни родове и важни персонажи, които имат власт и сила.

От друга страна, среброто може да бъде и символ на чистота и безупречност. Златото, което е по-скъпо и по-ценно, често се свързва с материалната обремененост и корупция, докато в изкуството понякога среброто се приема като по-скромен и нежен материал, като символ на изчистена душа и невинни действия. Пример за това може да бъде отблясъкът на сребърния лунен светлинен рог върху тихото езеро, което привлича героите към спокойствие и душевна хармония.

Среброто също така е свързано с магически и мистични свойства. Във фолклорните истории и песни сребърните предмети често имат защитна функция или са вълшебни артефакти. Те са използвани, за да прогонят зли духове и да предотвратят болести и нещастия. Среброто може да бъде средство за свързване с космически или неестествени сили, като се използва за изработката на амулети и обекти за защита от негативна енергия.

Значението на среброто в литературата и изкуството е разнообразно и богато. То символизира богатство и привлекателност, чистота и безупречност, нестабилност и преходност, както и мистика, и магия. Среброто е ключов средство за авторите и художниците да изразят различни емоции и да предадат посланията си на публиката.

За много художници и съзерцатели на изкуството употребата на определени цветове и материали може да пренесе специално значение и символика. Един такъв цвят е сребърното, което на свой ред е често използвано в някои от най-известните произведения на изкуството.

Да вземем, например, произведенията на великите майстори като Lorenzo Ghiberti, Andrea del Verrocchio, Antonio del Pollaiolo и Domenico Ghirlandaio. Вероятно сте чували за "Сребърният олтар" в познат още и като The Saint John’s Treasure, който се намира в Museo dell'Opera del Duomo, Флоренция. Завършен е от Андреа дел Верокио и по него се работило повече от 100 години. За създаването му са използвани 400 кг сребро и над 1000 емайлирани чинии. Неслучайно е използвано сребро, което символизира преданост и благововение.

Среброто в изкуството не само примамва с окото си, но и носи специфично значимост. То символизира благородство, мистика и благополучие, които умело биват пренесени от литературата в дизайна на много съвременни сребърни бижута. Голяма част от бижутата с елени и риби, лебеди, цветя и други орнаментни са вдъхновени от историята и изключителните митове и легенди описани в художествената литература. Кампанията #поезиябижу има за цел да популяризира българската поезия. Тя дава възможност на всички клиенти на сребърна бижутерия Silenti Jewelry да се включат в нея. Със закупуването на колие, пръстен или друг продукт от техния каталог, ще получите картичка с цитат от българско произведение и неговия автор. Качете на story или публикация снимка на бижуто и подаръка си с хаштаг #поезиябижу и споделете със своите приятели, които да разберат за кампанията и нека дадем шанс на повече хора да се докоснат до магията на българската литература! Кампании като #поезиябижу са изключително важни за запазването на народните традиции и тяхното популяризиране в съвременния свят!