Ако тази зима все още сте се наслаждавали на покрити с обилна снежна покривка планини, карайки ски или сноуборд, то това преживяване скоро може да се превърне в отдалечаващ се спомен.

През 2023 г. Ел Ниньо и изменението на климата създадоха катастрофално време

Ново проучване установи, че ерата на постоянно обилния сняг вече е отминала поради климатичната криза.

Според изчисленията на новото изследване ски индустрията в САЩ е загубила повече от 5 милиарда долара през последните две десетилетия поради причиненото от човека глобално затопляне, което води до все по-оскъдните снеговалежи в планинските вериги. Предишни проучвания показаха, че на много места валежите вече са под формата на дъжд, а не на сняг, поради повишаването на температурите.

В новото проучване се посочва, че тази ситуация е съкратила средния ски сезон в САЩ с пет до седем дни през последния половин век, което е струвало на индустрията средно 252 млн. долара годишно от загубени приходи и нарастващи разходи за производство на сняг чрез машини.

"Вероятно вече сме преминали ерата на пиковите ски сезони", казва Даниел Скот, учен от университета Ватерло в Канада, който е провел изследването заедно с колеги от университета в Инсбрук. "Изменението на климата е развиваща се бизнес реалност за ски индустрията и туристическия сектор."

Гренландия е най-топла от 1000 години насам, сочи анализ

Необичайно топлите зими в някои части на САЩ, както и в ски курортите в Европа, илюстрираха нарастващите проблеми, пред които е изправено това развлечение. Планини във Франция, Австрия и Босна останаха почти изцяло без сняг, което принуди ски лифтовете да спрат, а курортите да затворят.

В САЩ в западната част на страната са отчетени по-малко от половината от нормалната снежна покривка, което кара курортите да се борят за по-голямо производство на сняг или да намалят предлагането си на скиорите.

"Рекордните температури през тази зима представляват предвестник на бъдещето", каза Скот. "Това постави на изпитание възможностите за изкуствено заснежаване в много райони и промени посещенията на милиони скиори и избора им на дестинация".

Миналата година беше най-горещата в световен мащаб, регистрирана някога, а 2024 г. я следва с изключителни нива на топлина, които поставиха нови рекорди през януари и февруари. Липсата на нормална зима на много места е очевидна в планините, като липсата на сняг не само застрашава зимните спортове, но също така излага на риск ключов резерв от вода, където топящата се снежна покривка захранва реките и потоците през пролетта.

Ако светът не успее да ограничи емисиите, бъдещето ще бъде още по-мрачно, прогнозира проучването, като в средата на века ще бъдат загубени до два месеца от годината за ски спорт.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС