Връх Шипка - център на тържествата за отбелязване на Освобождението
Връх Шипка - център на тържествата за отбелязване на Освобождението / Impact Press Group, архив

Националният празник на България ще бъде отбелязан тържествено във всички градове в страната.

Връх Шипка е център на тържествата за 134-тата годишнина от Освобождението на България. В 9 часа в храм „Рождество Христово" в град Шипка бе отслужена света литургия. В 12 часа на площада в подножието на връх Шипка ще се проведе тържествен митинг. В 12.30 часа пред Паметника на свободата ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите за свободата на България български и чужди воини, участвали в Руско-турската освободителна война.

В София в 11 ч. ще се състои церемония по издигането на националното знаме и полагането на венец пред Паметника на Незнайния воин. В 12 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред Парадния вход на администрацията на президента. Вечерта ще се състои тържествена заря-проверка на площад "Народно събрание", на която държавният глава Росен Плевнелиев ще произнесе слово. В церемонията ще участват военнослужещи от Софийския гарнизон. По-късно президентът Плевнелиев ще даде прием по случай Нционалния празник, в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

"Атака" организира шествие и митинг по повод националния празник. Шествието ще тръгне в 12 часа от пилоните на НДК, а митингът ще започне в 13.30 часа пред храм-паметника "Св. Александър Невски". Там лидерът на "Атака" Волен Сидеров ще обяви новата политическа програма на партията.