Площад Христо Ботев във Враца
Площад Христо Ботев във Враца / Dariknews.bg, архив
Враца празнува
93747
Враца празнува
  • Враца празнува
1 юни е Денят на Враца. Градът е избрал за свой празник навечерието на всенародното преклонение пред националния герой Христо Ботев и загиналите за свободата на България.
 
 Денят ще започне с панихида в памет на героите, която ще бъде отслужена в храма "Свето Възнесение" в града. Богослужението ще води врачанският митрополит Григорий.
 

Над 100 малчугани от детските градини във Враца ще се включат в националния поход Козлодуй-Околчица. Преходът, който те ще направят днес по стъпките на Ботевата чета, е пет километра.
 
На тържествена сесия на Общинския съвет ще бъдат връчени почетните отличия на града. Тази година наградата на Враца ще получат учителката Светла Димитрова, директорът на Средно училище "Христо Ботев" Виктор Кръстев и танцовият състав "Хемус". Званието "Почетен гражданин на Враца" на 2017 година пък се присъжда на предприемача Йордан Вачев за приноса му към развитието на икономиката.
 
В 21.00 часа на централния площад "Христо Ботев" ще започне тържественият митинг-заря в памет на загиналите за свободата на България. Да се преклонят пред героите във Враца ще пристигнат президентът Румен Радев, представители на законодателната и изпълнителната власт и много граждани.