Първанов откри светлинната композиция “От тук изгря Свободата”
Първанов откри светлинната композиция “От тук изгря Свободата” / netinfo

Президентът Георги Първанов заяви в Свищов, че съвременните отношения между България и Русия не са ориентирани към миналото, а са поставени на прагматична и взаимноизгодна основа. Държавният глава каза това пред участниците във възпоменателното тържество по повод на 130-годишнината от освобождението на града. През годините са ни известни редица опити за пренаписване на историята на Руско-турската война, но аз мисля, че голяма част от българските граждани няма да поставят под съмнение освободителния характер на войната, посочи Георги Първанов.

По думите му, показателен е фактът, че в дните между 27 юни и 3 март свежи цветя на признателност покриват над 400 паметници на руски войници и офицери в цялата страна. Това е израз на чувството за признателност, дълбоко вкоренено в развитието на българския род, към подвига не само на руските, но и на военните от всички националности, взели участие в Освободителната война.

Не трябва да забравяме, че българското националноосвободително движение е част от националноосвободителните борби на балканските народи. Даваме си сметка, че днес България има най-добри отношения със своите съседи на Балканите в целия 130-годишен период от Освобождението. Това са отношения на сбъднатите завети на националните революционери, подчерта президентът Георги Първанов.

В местността "Паметниците" държавният глава се поклони пред Братската могила с останките на 812 руски войни и офицери, загинали в първото сражение от Руско-турската война.

Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен за освобождението на Свищов отслужи Великотърновският митрополит Григорий.

Президентът откри обновената музейна експозиция "Преминаване на руските войски" и даде началото на светлинната композиция "От тук изгря свободата" на паметника на загиналите руски войни, който бе осветен в цветовете на националното знаме с повече от 20 прожектора.