В Нигерия е пусната услуга за мобилни телефони, базирана на изкуствен интелект, която помага на жителите там да имат достъп до информация интернет, разказват от Voice of America (VOA).

Жител в Нигерия Дейвид Диуа използва мобилна телефонна услуга, базирана на AI - изкуствен интелект, за да му помогне да намери нова работа.

"Понякога чувствам, че трябва да напусна дърводелската си работа и да започна нещо друго заради слабото си зрение. Затова задавам въпроси на AI за бизнеса и те ми дават идеи как да го развивам", споделя той.

Услугата бе пусната в Нигерия миналия месец и позволява на всеки, дори на места без интернет, достъп до технология с изкуствен интелект. Viamo използва традиционни слушалки, за да се включи в локални мобилни телефонни мрежи за изпращане на команди или искания за информация чрез SMS или гласови повиквания. Работи като всеки друг чатбот с изкуствен интелект.

Глори Акабу е регионален мениджър на платформата за Нигерия. "Разбираме, че тези хора там са с прекъсната връзка.. Повечето от тях, дори когато имат смартфон, не могат да закупят мобилни данни, които да използват, за да се свържат с приложението", споделя той.

Кехинде Олатубо-сан от Нигерия е с увредено зрение, тя споделя, че услугата за нея е вдъхновяваща.
"Беше ми толкова трудно. За хора, които не са толкова добре финансово, все пак имат възможността да използват приложението, дори само за $10, за да зададат много въпроси, които наистина ще им бъдат от полза", казва тя. 

Viamo е насочено към най-бедните и отдалечени общности в света. Подкрепя се от агенции за развитие в САЩ и Обединеното кралство и си партнира с УНИЦЕФ за предоставяне на информация за ХИВ, тропически болести, хранене, вода, канализация и хигиена.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Voice of America (VOA)