Представят архива на Желю Желев
Представят архива на Желю Желев / снимка: БГНЕС, архив

Държавна агенция "Архиви" ще представи архива на д-р Желю Желев - най-новото ценно дарение. Презентацията ще се състои в изложбена зала "Архиви" на ул. "Московска" 5, на
Международния ден на архивите, който се отбелязва на 9 юни.

На този ден световната архивна общност обединява усилията си, за да покаже на хората значимостта на архивите и архивната професия, за да накара обществото да осъзнае необходимостта от опазването и популяризирането на архивите като част от културното наследство и ценен информационен ресурс за общественото и политическото развитие на човечеството, и правата на отделния индивид.

Именно на този ден ще бъде представено най-новото постъпление в Централния държавен архив - личният архив на Желю Желев. Документите бяха дарени на архивите през април 2015 г. и вече са част от Националния архивен фонд.

Големият обем материали обхващат периода от началото на 60-те години на ХХ в. до смъртта на първия демократично избран президента на страната. Документите представят всички аспекти от дейността на д-р Желев, както и щрихи от дейността на знакови формирования, като Сдружение "Обществен комитет за екологична защита на Русе", сдружение "Екогласност", Независимите студентски дружества, Клуба за защита на гласността и преустройството (1989-1990); богата кореспонденция на председателя на СДС и президента на Република България за периода 1990-2012 г. с държавни глави, институции и частни лица.

Във фонда са съхранени и призиви, декларации, протоколи, програмни декларации на СДС, проекти за обсъждани проблеми на Кръглата маса; документи на партия Либерално-демократична алтернатива, на Фондация "Д-р Желю Желев" и на Балканския политически клуб (1996-2012); много снимки на д-р Желю Желев от срещите му с папа Йоан Павел ІІ, Франсоа Митеран, президент на Франция, Лех Валенса и много други.