Потресаващ опит за отвеждане на деца против волята им
Потресаващ опит за отвеждане на деца против волята им / netinfo

Потресаваща житейска драма разтърси жителите на Асеновград. Спор между двама съпрузи - полякиня и българин, подложи на тридневен психически тормоз две невръстни деца - момиченце на 8 години и момченце на 7, стана ясно от информации в медиите.

Майката Барбара Василева се опитва да отведе децата си - Николета и Павел от България. Нежеланието на децата да тръгнат с майка си заведе в квартала им полиция, съдия-изпълнител и представители на социалните служби. При насилственото отвеждане на децата се стигна до побой и в крайна сметка по-малкото дете избяга. Видеото с ужасяващите кадри можете да видите ТУК.

Бабо, спаси ме!" , пищяла малката Николета, докато насила я отскубвали от ръцете на баща й и я качили принудително в кола на полското посолство, разказват очевидци.

68-годишният дядо на децата Благой Василев легнал пред автомобила, с който 8-годишната Ники трябвало да бъде отведена. Веднага до него легнала и бабата на децата, за да не допуснат колата да потегли. Съпротивата им продължила над 3 часа, след което полицаите ги издърпали настрани. Николета в момента се намира в посолството на Полша у нас и иска да се върне обратно при баща си Тодор Василев в Асеновград. Днес се очаква бащата да посети посолството на Полша, за да разговаря по случая.

Павел и сестра му Ники живеят вече две години заедно с баща си в Асеновград, след като Тодор решава да се върне от Полша с децата в България. Тогава обаче Барбара подава жалба в полския съд, че децата й са отвлечени. В България се завежда дело за международно отвличане на деца по международната Хагска конвенция. Василев се оказа в капана на правораздаването, защото вече е осъден от Софийски градски съд за отвличане на собствените си деца. Присъдата е потвърдена и на последна инстанция, с дата 13 март 2009 година е издаден изпълнителен лист за незабавно връщане на децата обратно в Полша.
Днес стана ясно, че Тодор Василев ще поиска пълна прокурорска проверка на съдебната процедура, с която го обвиняват в международно отвличане и му отнемат децата.

Според Тодор, Барбара има сериозни проблеми с алкохола и наркотиците, но тя обещава на децата, че след като се върнат в Полша, всичко ще бъде наред.

Цял Асеновград е взел историята присърце и подкрепя бащата. Съдия-изпълнител Кремена Дерменджиева обясни обаче, че няма друг начин освен децата да бъдат незабавно екстрадирани в Полша, тъй като това е решението на съда.