/ iStock
Изследване на учени в САЩ идентифицира вариант на ген, който предпазва мъже от тежка инфекция и смърт след хоспитализация заради  COVID-19, съобщи ЮПИ.

Генетична вариация на интерлевкин-1(1L1RN) помага за борба с възпалението, установиха учени от училището по медицина "Гросман" на Нюйоркския университет.

Възпалението е нормален отговор на инфекцията, но ако не се лекува, уврежда тъканите като част от много заболявания, включително и при тежките случаи на  COVID-19.

Две седмици самоизолация за заразените с COVID-19

"Резултатите от изследването ни сочат, че сред хоспитализираните пациенти и при все че като цяло жените все още са по-малко застрашени от смърт от коронавирус, мъжете на и под 74-годишна възраст, които носят вариацията rs419598 на гена IL1RN, е по-малко вероятно да получат тежко възпаление от инфекцията от SARS-CoV-2 и е по-малко вероятно да починат от заболяването", каза Мукундан Атур, преподавател по медицина в медицинския център Лангон Хелт на Нюйоркския университет в Ню Йорк и съавтор на изследването.

Резултатите са публикувани в специализираното издание The Journal of Infectious Diseases.

Учените са установили, че при 124-ма мъже на възраст от 19 години до 74 години, носители на генетичния вариант, вероятността да починат от тежък COVID-19 е с 80 на сто по-ниска от средната. При тях е по-малка и вероятността да заболеят тежко, след като се е наложило да бъдат хоспитализирани заради инфекцията с новия коронавирус.

За изследването учените са взели кръвни проби от близо 2600 жени и мъже, хоспитализирани с коронавирус в болница на медицинския център в Манхатън в периода март 2020-март 2021 г. От тях 240 мъже и 157 жени са починали от инфекцията.

COVID-19 е намалил продължителността на живота с 1,6 години в световен мащаб

Авторите на изследването посочват, че резултатите са важни, защото традиционно повече мъже умират от  COVID-19 в сравнение с жените. Оказва се, че вариацията на гена защитава само мъже на възраст на и под 74 години, но не и по-възрастни, върху чието здраве влияят хронични заболявания и стареенето.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Антоанета Маркова/БТА