Надпис върху египетски чиреп с изключително ценна информация
Надпис върху египетски чиреп с изключително ценна информация / ThinkStock/Getty Images

Глинен чиреп (остракон) от 15 в. пр. Хр. със списък на думи на древноегипетски език, подредени според първите звуци, се оказа най-древният образец на азбучник - списък на букви и думи в азбучен ред, откриван в света, съобщиха сп. Journal of Near Eastern Studies и Archaeology News Network.

Остраконът е открит преди повече от 20 години от британския египтолог Найджъл Страдуик в гробница край Луксор. Там е погребан Сенефери, ковчежник на фараона Тутмос III (управлявал през 1479-1425 г. пр.Хр. ). Текстът е бил разчетен от холандския учен Бен Харинг от университета на Лайден.

Текстът представлява незавършен списък от думи, изписани с йератически знаци.

За разлика от йероглификата, която се използва най-вече при изписването на храмове и гробници, върху папирус, кожа, дърво, керамика и други подобни материали египтяните са писали единствено в йератика. В лявата страна на чирепа има колонка с отделни знаци, които Харинг смята за нещо като абревиатури на думите. Най-вероятно те отразяват инициалните (първите) съгласни на думите, което прави тези съкращения знаци от азбуката.

Макар йероглифите и йератически знаци на Древен Египет, ползвани над 3000 години, да се различават коренно от азбуките, именно те, според много теории, са повлияли върху възникването на финикийската азбука, от която са произлезли гръцката, латинската и други азбуки по света.

Източник: БТА