Италианец взе голямата награда на Международното биенале в Габрово
Италианец взе голямата награда на Международното биенале в Габрово / снимка: Дарик - Габрово

Голямата награда „Златен Езоп" от 19- тото Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата, което се провежда в Габрово, бе присъдена днес на Аджим Сулай от Италия. Отличието връчи председателят на организационния комитет на конкурса и кмет на града Томислав Дончев.

Аджим Сулай получава и правото на самостоятелна изложба на следващото Биенале през 2011 година.

Голямата награда на град Габрово - статуетката „Гаскар" получи Емил Бачийски от България. Тя му бе връчена от председателя на Общинския съвет Валерий Василев. Специални тематични награди предоставиха и много организации и сдружения.
Лауреатите са творци от Унгария, Турция, Израел, Великобритания, САЩ, Япония, Украйна и България.

Шест награди, по една във всеки раздел, даде Министерството на културата. Министерството на здравеопазването връчи награда на Недко Атанасов за творба на тема „Живот без тютюнев дим". Алексий Костовски от Украйна е носител на приза на сдружение „Планета Габрово" за творба на габровска тематика.

На церемонията присъстваха председателят на международното жури проф. Андрей Даниел, както и носителят на наградата „Златен Езоп" от предишното издание на Биеналето Цветан Колев. В Дома на хумора и сатирата са подредени 916 творби на 553 автори от 59 държави.

Новини от Габрово