Искат председателите на СИК да се подлагат на тестове
Искат председателите на СИК да се подлагат на тестове / снимка: БГНЕС, архив
Искат председателите на СИК да се подлагат на тестове
82688
Искат председателите на СИК да се подлагат на тестове
  • Искат председателите на СИК да се подлагат на тестове

Председателите на секционни избирателни комисии и заместниците им да бъдат подлагани на тестове след обучението им от общинските избирателни комисии. Такова предложение правят от Института за социална интеграция.

Председателят на института Катя Колева обясни, че обученията, през които минават членовете на секционните избирателни комисии, не са достатъчни, а това води и до много грешки в протоколите.

Референдумът, който се проведе заедно с местните избори на 25-ти октомври, пък беше контролиран още от инициирането му, категоричен е социологът на Институт за социална интеграция Чавдар Найденов.

По думите на Катя Колева хаосът в много населени места в изборния ден е породен и от недобрата подготовка на членовете на секционните избирателни комисии.

„Нека да се направят обучителни екипи. Те не е задължително да бъдат само с представители на ОИК или ЦИК. В тях могат да участват и граждански наблюдатели, включително и хора, които от години се занимаваме с изборите. И накрая тези, които са председатели и зам.-председатели получават и по-високо възнаграждение. Нека да преминат и тест, който да гарантира, че наистина са разбрали за какво става дума", добави тя.

Социологът Чавдар Найденов обясни, че функцията на референдума е да бъде коректив на демокрацията. Това обаче не се е случило, каза Найденов.

„Този референдум, както и предишният, още при инициирането беше фактически контролиран от голяма партия. Първият - от БСП, вторият - от ГЕРБ. Само те бяха в състояние да наберат 500 000 гласа. Сегашният беше иницииран и от президента. На втора фаза, парламентът за първия референдум редактира въпроса, а за втория - съкрати два от въпросите", добави социологът.

Въпреки по-високата активност в сравнение с референдума от 2013 година, кампанията не е успяла да мотивира достатъчен брой български граждани, посочиха още от Института за социална интеграция.