Хиляди се поклониха пред Димчо Михалевски в Кърджали
Хиляди се поклониха пред Димчо Михалевски в Кърджали / снимка: DarikNews.bg, Кърджали
Хиляди се поклониха пред Димчо Михалевски в Кърджали
70509
Хиляди се поклониха пред Димчо Михалевски в Кърджали
Хиляди се поклониха пред Димчо Михалевски в Кърджали
  • Хиляди се поклониха пред Димчо Михалевски в Кърджали
  • Хиляди се поклониха пред Димчо Михалевски в Кърджали

Стотици хора от Кърджали, България и Гърция днес се поклониха пред тленните останки на внезапно починалия народен представител от „Коалиция за България” Димчо Михалевски. Опелото се извърши в централния храм на Кърджали „Свети Георги” от енорийския свещеник отец Петър Гарена.

За да кажат последно сбогом на Михалевски в църквата дойдоха много депутати от парламентарната група на „Коалиция за България”, техни колеги от ДПС. Тук бе и народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева. На поклонението присъства и цялото общинско ръководство на община Кърджали, кметовете на седемте общини в областта, представители на всички държавни и общински структури, кметове от съседна Гърция, с които Михалевски имаше тесни контакти в стремежа си за отварянето на ГКПП Маказа, граждани на Кърджали.

Българският парламент изгуби един от най-изградените млади политици, от най-експертните млади политици, един политик, който усещаше парламентаризма и му се отдаваше. Това каза председателят на парламента Михаил Миков по време на поклонението пред тленните останки на народния представител от „Коалиция за България” Димчо Михалевски.

Сред опечалените беше и Георги Първанов. „Много ми е трудно да повярвам как изчезва един човек, който има своето присъствие, не само като политик. Той беше много силен, много добър с всичко, с което се заемаше. Това е урока, да помним всички, че живота в един момент приключва и да бъдем по-добри. Какъвто беше той, той беше един много добър човек. Много свестен”, каза Първанов.

На въпрос как изглежда на фона на загубата на Димчо Михалевски политиката и политическата среда в България, Първанов отговори, че „в такива моменти човек разбира безсмислието на много неща”.

През сълзи народният представител от „Коалиция за България” Милко Багдасаров успя да каже, че със загубата на Димчо Михалевски, Кърджали е загубил най-полезния човек за града. „Димчо Михалевски се превърна  и  в едно от знаковите имена за Българската социалистическа партия, затова и загубата ни е огромна. А лично аз загубих един приятел”, сподели Багдасаров.

На поклонението беше и бившият министър на регионалното развитие Асен Гагаузов, чийто заместник беше Димчо Михалевски. „Той наистина мислеше за общините и регионите, беше отдаден на тази кауза. Рядко съм срещал толкова работоспособен, трудолюбив човек, който когато се захване за нещо, няма отказване”, каза Гагаузов.

Съболезнования към колегата си изказа и народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева. „В негово лице загубихме достоен политически опонент, но на принципна основа. В такъв момент човек си прави равносметка дали всичко, което правим го правим за добро. Той беше човек с висок експертен потенциал, човек с размах, който диктуваше темпото на работа в парламентарната група на левицата. Бог да го прости!”, каза депутатът от ГЕРБ.

Съболезнователни телеграми до семейството и близките на Димчо Михалевски изпратиха президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Пламен Орешарски.

Димчо Михалевски е роден на 24 октомври 1965 г. в Кърджали. Завършил е „Промишлено и гражданско строителство” в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Магистър е по политически мениджмънт от Нов български университет. Бил е зам.-кмет по строителството на община Кърджали в периода 2000 г.-2003 г., заместник-министър на регионалното развитие от 2005 г. до 2009 г., депутат в 41-то и в 42-то Народно събрание на Република България.