/ Thinkstock/Getty Images
Учени се опитват да усъвършенстват генна терапия срещу вируса на СПИН, съобщи АП. Те са вдъхновени от мъж, който преди десетилетие се излекувал от ХИВ инфекция чрез клетъчна присадка от донор с естествен имунитет към вируса на СПИН.
 
Учените се опитват да постигнат сходни резултати, като използват кръвни клетки на пациента. Върху клетките се въздейства в лабораторна среда, като се дезактивира ген, за да станат резистентни към ХИВ инфекции.
 
В България: Над 200 души са новорегистрирани с ХИВ през 2017-а

За пръв път подобни опити са направени преди 8 години, но само ограничен брой пациенти можели да се откажат от лекарствата срещу ХИВ. Оттогава генните терапии се подобриха и се оказаха успешни срещу някои видове рак, заболявания на кръвоносната система и наследствена форма на слепота.
 
От повече от десетилетие най-силните лекарства срещу СПИН не можеха да държат под пълен контрол ХИВ инфекцията у Мат Чапел. Сега организмът му сам я контролира и учените се опитват да усъвършенстват генното редактиране, което прави това възможно. Учени взели негови кръвни клетки, дезактивирали ген, за да ги направят резистентни към ХИВ, и след това върнали "редактираните" по този начин клетки в организма му през 2014 г.
 
Как се живее със СПИН - историята на един самотен българин

"Не приемам лекарства от три години и половина", заяви той. Чапел успял да държи количеството на вируса под контрол, независимо, че миналата година минал противораково лечение, което подложило на изпитание имунната му система.
 
Той обаче е щастливец - малко от другите 100 участници в експериментите са се отказали да приемат лекарства срещу ХИВ от две години, докато останалите все още се нуждаят от медикаменти, за да потиснат разпространението му. "Генната терапия постигна голям напредък", отбеляза д-р Ото Янг от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Тествали успешно лекарство срещу СПИН, измислено от българин

Д-р Антъни Фаучи, директор на Американския институт по алергии и инфекциозни болести, който финансира много от въпросните изследвания, е на същото мнение. Той смята, че подобни технологии няма да са често използвани, тъй като милиони хора се справят добре с помощта на съществуващите лечения. Генната терапия обаче може да помогне на онези, които се затрудняват да държат под контрол вируса ХИВ.
БТА