/ Thinkstock/Getty Images
Общият брой на серопозитивните у нас нараства до 2694 души
230 заразени с ХИВ само за година у нас
95379
230 заразени с ХИВ само за година у нас
  • 230 заразени с ХИВ само за година у нас
С 230 души са се увеличили заразените с ХИВ лица у нас спрямо миналата година. 88% от новорегистрираните случаи са се инфектирали по сексуален път показват последните данни на здравното министерство, изнесени в навечерието на Световния ден за борба със СПИН.

Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от този на новозаразените жени.
 
На всеки 17 секунди по един човек се заразява с ХИВ

Над 200 души са новорегистрирани с ХИВ през 2017 г., с което общият брой на серопозитивните у нас нараства до 2694 души, сочи информацията на министерството.
 
Най-засегната от коварния вирус в България е възрастовата група между 30 и 39 години, а най-голям процент от заразените през последната година са се инфектирали по сексуален път.
 
Тествали успешно лекарство срещу СПИН, измислено от българин

52% от новите случаи са мъже, съобщили за хомосексуален контакт, 36% са се заразили посредством хетеросексуален контакт, а 18% са инжекционно употребяващите наркотици.
 
Най-младият ХИВ позитивен пациент у нас е на 20 години, а най-възрастният - на 67.

Как се живее със СПИН - историята на един самотен българин

Географското разпространение показва, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са концентрирани предимно в големите градове, като водеща тук е столицата с 91 лица. Следват областите Пловдив - 22 лица, Варна - 18 лица, Плевен - 9 лица, София област - 7, Бургас - 4 лица и единични случаи в останалите области.
 
От здравното министерство припомнят, че прилагането на безплатната антиретровирусна терапия удължава живота на пациентите, подобрява имунния им статус и качеството им на живот.