Финални дни да подкрепим българите, които правят „дрехи” за протези
Финални дни да подкрепим българите, които правят „дрехи” за протези / netinfo
Финални дни да подкрепим българите, които правят „дрехи” за протези
80450
Финални дни да подкрепим българите, които правят „дрехи” за протези
  • Финални дни да подкрепим българите, които правят „дрехи” за протези

Два дни остават до края на гласуването, в което може да подкрепите българската компания Артезис /Arthesis/ в глобалния конкурс за социални предприемачи The Venture. Стартиращата родна компания ще се състезава на финала на международния конкурс с общ награден фонд от 1 млн. долара.

Българският екип разработва уникални персонализирани обвивки за протези чрез 3D принтер, които вдъхват самочувствие и увереност на хората с ампутация на крака. В ефира на Дарик - Георги Чипов, един от четиримата членове на екипа на Артезис, разказа за идеята на този проект с кауза и неговата реализация:

„Първата седмица бяхме на шесто място, втората - на пето, третата и четвъртата - на девето, последната седмица мисля, че минахме доста по-напред, защото получихме подкрепа от страшно много места.

От целия свят са избрани 16 компании, една от тях сме ние. Тези 16 компании отиват на полуфинал в Сан Франциско, където ще бъдат избрани пет финалиста. Между тях ще бъдат разпределени 750 000 долара по преценка на журито. Всеки глас носи определена сума, вземаме такъв процент, какъвто сме получили от общите гласове, това ни носи

Финални дни да подкрепим българите, които правят дрехи за протези
netinfo
допълнително финансиране, с което можем да продължим да развиваме проекта си.

Всичко започна преди две години в едно споделено работно пространство, над което има фитнес. Един от фитнес инструкторите беше с протеза. Тогава имахме бизнес, свързан с 3D принтирането, и се замислихме какво можем да направим за него. Хората с протези са напълно нормални - те тичат, карат колело, просто не им харесва начинът, по който изглежда протезата. Точно затова ние решихме да направим нещо красиво, с което може да се облече протезата - реално правим дрехи за протези.

За момента има само три такива компании, включително нашата. Но ние се опитваме да избягаме от 3D принтирането, защото то е страхотно, но е много скъпо - цената на една обвивка е от 700 евро нагоре. Затова потърсихме начин как да направим цената много по-ниска - около 150 евро. Целим се в 150 евро, защото в България социалното министерство покрива 300 лева на година за козметични обвивки.

Има възможност обвивките да се персонализират, като върху тях се нанесат някакви рисунки например. Едно от момчетата, които носят нашите покрития, сподели, че не изпитва фантомна болка откакто носи нашия продукт, което беше една много приятна изненада".

Георги Чипов: Занимавам се с технологии, които ще пестят време и пари в медицината

Всеки, който иска да подкрепи българската кандидатура, може да гласува всяка седмица на сайта на инициативата: https://www.theventure.com/bg/en/finalists/arthesis.

Финалът на конкурса ще се проведе през юли в Силициевата долина, където жури, съставено от специалисти в бизнес сферата, ще избере победителя сред пет компании, които ще останат след полуфинала измежду всички 16 компании от цял свят.