Георги Чипов: Занимавам се с технологии, които ще пестят време и пари в медицината
Георги Чипов: Занимавам се с технологии, които ще пестят време и пари в медицината / netinfo

Здравеопазването е един от секторите, в които прогресивно се имплементират новите технологии. Затова следващият представител на проекта на Дарик радио и IBM, ще е Георги Чипов - един от иноваторите в тази сфера. Защо секторите медицина и здравеопазване в момента представляват едни от основните сектори, потребители на 3D принтирането? Технологията осигурява модерна алтернатива на традиционните методи в продукцията на протези и лекарства, в трансплантацията на органи, и в хирургията. Какво кара младия предприемач да се захване с една толкова амбициозна задача като 3D принтирането в медицината и не само? Защо с напредването на технологията, идеята за биопринтиране на функционални органи направени от човешки тъкани, изглежда все по реална, ще разберем от самия него.

Нуша Спирова: Защо 3D принтиране, как се запали по тази идея и с какъв екип работиш, за да я развиваш в България?

Един от проектите, който развиваме е протеза за ръка управлявана от био сигнали. Срещнах сериозни проблеми при опита да произведа прототип на механичната част. Тогава от Дитра (www.ditra.biz) ми предложиха да ползвам техният 3D принтер. По този начин открих и предимствата на този модел за прототипиране. Технологията пести изключително много и време и пари. За разлика от всичко останало в началото на деня мога да имам идея, а в края на деня вече да правя тестове. Впоследствие закупих собствен 3D принтер и заедно с Демир Тончев решихме да започнем бизнес, както и да популяризираме 3D принтирането в България. Демир управляваше бизнеса с 3D принтирането, докато аз продължих да работя по развитието на протезата.

3D принтирането е много нашумяла технология, която е момента „кръстосва" много сектори - разкажи ни повече за нея?

Най-масово използваните технологии до сега бяха чрез отнемане на метериал и чрез отливка. Отнемането е когато сложим едно кубче метал дърво или какъвто искаме материал и започнем да махаме от него докато постигнем желаният модел. При 3D принтирането материалът е във формата на тел, прах или течност и се наслагва докато се получи желаният модел. Едно от най-големите предимства според мен е, че ще можем да управляваме правилно ресурсите.

Как реагират околните на възможностите, които предлага 3D принтирането - най-много за какво се използва в България към момента?

Другото има на 3D принтирането е: технология за бързо прототипиране. Точно за това се изпозлва най-много в България. За прототипиране.

Проучванията на IBM за технологиите в здравеопазването и медицината говорят за виртуален доктор, за 3D принтиране на тъкани, органи и дори на хора. Какво мислиш по темата?

3D принтирането навлиза в абсолютно всяка област. Ще се строят къщи, ще се принтират органи, цели машини, двигатели, храна и т.н.. В момента има няколко места в света и успяват да принтират черен дроб и бъбрек, които живеят няколко дни. Отделно в момента технологията се използва в медицината, като се правят импланти, кости, стави и какво ли още не. Технологията ще помогне да се спасят изключително много хора. А и вече успехът й е факт.

Какво ще промени 3D принтирането в медицината, не е ли прекалено смела технология?

3D принтирането ще даде възможност да се справяме с проблем, с които не можем в момента. Колкото и буквално да звучи, в момента „разглабяме" човек от бедна страна, за да поправим човек от богата страна. 3D принтирането ще промени това, т.е. технологията ще има и силно социален ефект.

Ти се занимаваш и със създаването на Smart Hand и дори имаш амбиции за 3D принтиране на протези, какво се случва с тази идея?

В момента Smart Hand е в пауза. Причината е раздяла с партньори. В момента заедно с Демир Тончев и Атанас Дюлгеров развиваме нов проект - Arthesis. Оказва се, че хората с протези на долен крайник трудно преодоляват психологическата травма. Например, ако едно дете е с протеза в училище, то ще е аутсайдер. Ако протезата изглежда като крака на железният човек или някой друг супер герой, то детето ще е супер герой и в своите, и в очите на съучениците си. Това е и каквото правим - персонализирани покрития за протези на долен крайник. Всеки човек е различен и всяко покритие различно, затова единственият начин да произвеждаме е чрез 3D принтиране.

Покрай този проект откри ли някакви изненадващи тенденции в медицината? Би ли търсил нови технологични/софтуерни решения в тази посока?

Не спирам да търся нови решения, но за момента предпочитам да се фокусирам върху едно нещо. Мисля, че фокусът е много важен за успеха.

Това интервю е част от проекта на Дарик и IBM "5 in 5 иновации: какво следва през следващите пет години?" Проектът е базиран на технологичните сценарии на IBM, които представят развитието и иновациите в 5 основни сфери - образование, здравеопазване, търговия, сигурност и градска среда. Считаме, че тези сектори ще търпят голям технологичен подем и са неразвривно свързани с нашето устойчиво развитие като обществена и бизнес среда.

Всички интервюта, които ще прочетете тук, са с българи, защото вярваме, че нашата страна създава условия за устойчиво развитие на интелигентни технологии и иновативни идеи.

Натиснете тук за повече информация