Дубровник е град с древна история. Намира се в най-южната част на Хърватия. Селището е световноизвестен център и главен град на Дубровнишко - неретванска жупания. 

Дубровник е основан при сливането на два града — Лаус, разположен на малък остров по южното далматинско крайбрежие, подслонил италианските бежанци от близкия град Епидаурум (днешен Цавтат), и славянското селище Дъбрава.

В продължение на векове е бил център на суверенна търговска република, значим културен център. През 1806 г. е превзет от французите и две години по късно става част от Илирийските провинции на Франция.

Дубровник
netinfo

Наричат Дубровник „перлата на Адриатика“

Най-красивите гледки за събуждане на планетата

Ако купите билети за след седмица, пътуването до там ще ви струва 530 евро, но ще платите 537 евро, ако ги купите за след месец.

Малко места по света могат да покажат смесицата на младост и съвремие със Средновековие и Барок по-добре от Дубровник. Селището е естествено разположено около Стария град – от вътрешната страна на градските стени.
Разходете се по прочутата централна улица в Дубровник - Страдун

Дубровник
netinfo

Тя е изградена след голямото земетресение през 1667 година. Дълга е 300 метра и е павирана с интересни лъскави камъни.

Там можете да пиете наливна бира за 3 евро и да вечеряте в луксозен ресторант за 47 евро (за двама) А навън може да хапнете само за 12 евро.

Целият град е заобиколен от стени. Те се простират на 2 километра и са служили за защита от нападение. Разходката по внушителните градски стени ще ви струва 16 евро.

Десет места на Земята, където никога не е студено

Пътувайте с автобус за 2 евро, а с такси за 1,20 евро за километър.

10-те най-романтични места в света (СНИМКИ)

Може да посетите Францисканският манастир, в който днес се помещава и музей. Входът ще ви струва 4 евро.

манастир
netinfo

Дубровник е част от списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.