Дарик отново дарява апаратура за неонатологични отделения в страната
Дарик отново дарява апаратура за неонатологични отделения в страната / netinfo

За поредна година журналисти от предаванията на Дарик радио „Ники Кънчев шоу", спортно шоу „Гонг", „Дарик кафе" и сайта Gong.bg, съвместно с Фондация „Нашите недоносени деца", даряват апаратура за няколко неонатологични отделения в страната.

Дарението се осъществява със средства от традиционния Коледен благотворителен търг, проведен за пета поредна година в ефира на Дарик през декември 2014 г. По традиция, събраните средства отиват в полза на Фонда за терапии на деца аутисти и на Фондация „Нашите недоносени деца". Последното издание на търга събра 30 600 лв., които бяха разпределени по равно за двете каузи.

С част от тези средства, Дарик радио и Фондация „Нашите недоносени деца" закупиха 10 неонатални монитора за следене на виталните параметри на новородени недоносени деца. Неонаталните монитори за проследяване на жизнените показатели са изключително важни при недоносените деца - с тях се контролират жизнените функции и по-специално насищането на кръвта с кислород, с цел избягване на възможни усложнения при кислородотерапията, като увреждания на очите и др.

Два неонатални монитора вече получи Отделението за недоносени деца в неонатологията във Враца, монитори ще бъдат дарени още на неонатологични отделения в Русе, Бургас и Сливен.

Дарик отново дарява апаратура за неонатологични отделения в страната
netinfo
В София два от неонаталните монитора ще бъдат дарени утре в Университетска педиатрична болница на доц. Ралица Георгиева. През нейното отделение минават голям брой недоносени деца, някои от които в много тежко състояние, деца с белодробни и сърдечни проблеми. Доц. Георгиева е един лекарите, които ежеминутно спасяват най-малките и уязвими деца - недоносените бебета.