Бокова обявява Стоичков за „Шампион на спорта на ЮНЕСКО
Бокова обявява Стоичков за „Шампион на спорта на ЮНЕСКО / БГНЕС, архив
Бокова обявява Стоичков за „Шампион на спорта на ЮНЕСКО"
86972
Бокова обявява Стоичков за „Шампион на спорта на ЮНЕСКО"
Бокова обявява Стоичков за „Шампион на спорта на ЮНЕСКО"
  • Бокова обявява Стоичков за „Шампион на спорта на ЮНЕСКО"
  • Бокова обявява Стоичков за „Шампион на спорта на ЮНЕСКО"

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова ще обяви световноизвестният български футболист Христо Стоичков за "Шампион на спорта на ЮНЕСКО". Спортистите от шампионската листа на ЮНЕСКО са посланици на добра воля, чрез които целите и мисията на организацията достигат до хората.

В семейството на посланиците на добра воля на ЮНЕСКО Христо Стоичков ще бъде посрещнат като харизматичен спортист със собствен стил, виртуозен майстор на топката и като човек, споделящ целите и мисията на световната организация.

Това се случва в годината, в която България отбелязва 60 години от своето членство в ЮНЕСКО. Почетната листа на ЮНЕСКО "Шампиони за спорта" включва изтъкнати личности в спорта като футболната легенда Пеле, олимпийските шампиони Давид Дуийе (джудо) и Сергей Бубка (овчарски скок), великия хокеист Вячеслав Фетисов, световните шампиони по професионален бокс в тежка категория Виталий и Владимир Кличко, тенисистката Жустин Енен, седемкратния световен първенец във Формула 1 Михаел Шумахер и др.

Тези спортисти от световна величина разнасят по целия свят посланията на ЮНЕСКО и по този начин подпомагат стремежа на Организацията да осигури по-добро бъдеще за младите хора и да утвърди ценностите, които физическото образование и спортът възпитават у младото поколение.

С професионалните си успехи шампионите на спорта на ЮНЕСКО привличат вниманието на обществеността върху благородните цели на организацията - качествено и достъпно образование за всички, възпитаване на високи морални добродетели чрез спорта, опазване на културното и природно наследство, свободен достъп до информация и комуникация.