Близки и приятели изпратиха Константин Павлов
Близки и приятели изпратиха Константин Павлов / снимка: БГНЕС

Близки и приятели се простиха с големия български поет и драматург Константин Павлов. Поклонението се състоя на Централните софийски гробища. Мълчаливецът в българската поезия, както го наричаха, почина на 75-годишна възраст след продължително и тежко боледуване. Стиховете му са преведени на различни езици, а по негови сценарии са създадени едни от най-известните експериментални български филми.

Носител е на наградите „Никола Фурнаджиев” за принос в българската поезия, Националната литературна награда „Христо Данов” и националната награда за поезия„Иван Николов”.

Да му кажат последно „сбогом” на поклонението присъстваха известни български дейци на културата, както и президентът на Република България Георги Първанов и министърът на културата Стефан Данаилов.

Професор Светлин Русев беше сред близките приятели, които изпратиха един от най-значимите български поети на ХХ век. Ето с какво проф. Русев ще запомни Константин Павлов: „При него всичко беше неповторимо - нестандартната му личност и нестандартната му поезия. Неговата уникалност като поведение и като съдба”.  

Според Нешка Робева духът на Константин Павлов ще остане завинаги сред нас: „Сега погребваме тялото на Коста, духът му остава и аз не знам дали ще има четящ или мислещ човек, който да не го запомни – естествено с неговия живот, с неговата поезия, с неговия дух, честност и смелост. Изобщо Коста ще си остане тук”.

Режисьорът Людмил Стайков също беше сред близките на известния поет: „Всеки е досегаем за смъртта и много малко са хората, които са досегаеми за безсмъртието, и Константин Павлов е един от тях”.