Лидери на тихоокеанските страни са нащрек, след като американски учени предупредиха, че светът се приближава до историческо масово избелване на корали, предизвикано от високите температури на водата, подхранвани от изменението на климата, разказват от Voice of America (VOA).

Големият бариерен риф в Австралия, обикновено подводна цветна дъга, сега части от него са петнисто бяло платно. Нарича се избелване на коралите, симптом на високите температури на океана, които могат да доведат до смъртта на риф и видовете, които живеят там. Морските горещи вълни нарастват по честота, мащаб и тежест и това е пряк резултат от изменението на климата и глобалното затопляне.

Високите нива на топлинен стрес, картографирани през 2023 г., накараха Националната океанографска и атмосферна администрация на Съединените щати да актуализира своите карти за предупреждение за избелване на корали.

Морският еколог Манзело казва, че светът е на ръба на историческо събитие за масово избелване на корали.

Загубата на коралови рифове е подобна на изсичането на тропическите гори на Амазонка от гледна точка на загуба на видове. 

Манзело казва, че вече помага на територията на САЩ да наблюдава най-тежко засегнатите рифове в техните води.

Президентът на Палау Сурангел Уипс младши обаче казва, че ситуацията не е безнадеждна и че коралите могат да бъдат устойчиви. Всеки път, когато сме имали събитие за избелване на корали, някои от тези видове се връщат. И ние просто се надяваме, че това, знаете ли, това събитие не е твърде широко разпространено и твърде разрушително.
Алън Фридландър, главен учен в National Geographic, казва: 

Палау, Маршаловите острови и части от Кирибати притежават така наречените супер рифове, корали, които се възстановяват по-бързо от избелване от други рифове.
Тези супер рифове са зони, които трябва да бъдат отделени за защита.

Засаждането на рифове със здрави малки корали е един от малкото начини, по които хората могат да ускорят процеса на възстановяване на рифа, казват учени, които работят с Министерството на природните ресурси на САЩ. Може да отнеме между 12 и 15 години, преди тези екологични съкровища да се върнат към здравето, допълват от Voice of America (VOA).

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Voice of America (VOA)