720 българи чакат за бъбречна трансплантация
720 българи чакат за бъбречна трансплантация / снимка: Sofia Photo Agency
720 души българи чакат за бъбречна трансплантация
26834
720 души българи чакат за бъбречна трансплантация
  • 720 души българи чакат за бъбречна трансплантация

Около 720 души са в листата на чакащите за бъбречна трансплантация в България, а приблизително 3000 души са на хемодиализа. Това съобщи Иван Димитров, секретар на Асоциацията на хората с бъбречни проблеми. От организацията отбелязаха като проблем липсата на точна статистика за това колко са българите, които чакат трансплантация и които не са в листата на чакащите.

Секретарят на Асоциацията на хората с бъбречни проблеми Иван Димитров посочи основните препятствия за хората с бъбречна недостатъчност у нас.

"Ощетеният е пациентът. Забавят се търгове за всички позиции - лекарства, консумативи. Апаратурата в половината от диализните центрове не е подменена, което само по себе си води до некачествена диализа, оттам води до невъзможност на пациентите да бъдат подготвени за трансплантация".

Друг проблем е липсата на яснота колко от пациентите, чакащи трансплантация на бъбрек, имат различни типове хепатит, което също е пречка за извършването на операция.

Димитров допълни още, че лекарите трябва да имат избор какви консумативи да използват при лечението - в момента единственият критерий за избор на диализатор е цената. Секретарят на Асоциацията припомни още, че за една година се провеждат над 500 000 процедури по диализа у нас.

Фондът за трансплантации, който беше учреден през лятото на миналата година, все още не е започнал работа.