/ БГНЕС
Георги Иванов излита в орбита на 10 април 1979 г. на борда на изстреляния космически кораб „Союз 33“ с руския космонавт Николай Руковишников
Навършват се 45 години от първия полет на българин в Космоса. Община Ловеч е подготвила богата програма за отбелязването на годишнината от полета на българския космонавт Георги Иванов.

В церемонията ще участват представителна част от Гарнизон Ловеч и Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“-Долна Митрополия и оркестърът на Военновъздушните сили на България, съобщиха от Общината.

Космонавтът Георги Иванов: Самодисциплина и оптимизъм ни трябва днес

Специален въздушен поздрав ще отправят от 12-а авиационна база - Долна Митрополия. Пак утре ще бъде открита фотоизложба, посветена на годишнината, както и изложба на ракетомодели, организирана от „Моделклуб“-Ловеч - на площад „Екзарх Йосиф I“, където и ще се проведе празничният ритуал.

Поздрав ще поднесат и танцьорите от фолклорен танцов ансамбъл „Магия“ при сдружение „Танцьорите“. След това - в кино „Космос“ ще бъдат наградени победителите в обявения конкурс за есе „Към звездите“, проф. Йорданка Семкова ще говори за космическите изследвания в България и за научните програми на българските космонавти, ще бъде показан и филмът „Георги Иванов - моят път към звездите“.



В Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“ по-рано през деня ще бъде открита мобилна изложба за Държавната самолетна фабрика в Ловеч, за ловешките летци, българската авиация и личности с принос за създаване на фабриката. Вечерта ще завърши с аудиовизуалния спектакъл „Ловеч - звезден град“.

Иванов излита в орбита на 10 април 1979 г. на борда на изстреляния космически кораб „Союз 33“ с руския космонавт Николай Руковишников.

По план корабът трябвало да остане в Космоса седем денонощия, но проблем с един от двигателите осуетява скачването му с орбиталната станция „Салют 6“ и принуждава екипажа аварийно да се завърне на Земята, след като прави 31 пълни обиколки около нея.

Двамата прекарват в Космоса едно денонощие, 23 часа и една минута.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня