/ ThinkStock/Getty Images
Шега във Фейсбук: Как порноактьори се сдобиха с профили на патриотични българи
99668
Шега във Фейсбук: Как порноактьори се сдобиха с профили на патриотични българи
  • Шега във Фейсбук: Как порноактьори се сдобиха с профили на патриотични българи
Родолюбиви българи, с успешна кариера на Запад, се връщат у нас, за да работят за страната си срещу много по-малко пари. И докато снимките им пробуждат патриотични чувства, споделят се и събират лайкове във Фейсбук, се оказва, че това са порноактьори, а фотографиите с въздействащ текст към тях, са пуснати от шегаджии. Така например д-р Иван Николаев, родом от Трън, всъщност е един от кралете на порното - Рон Джереми, а проф. Сашка Ганева от Сливница, работила за НАСА и завърнала се, за да се труди в БАН, е порноактрисата Саша Грей. Въпреки това снимките имат стотици споделяния, много от тях на хора, откровено вярващи в патриотизма и в гражданската доблест на завръщащите се.

Екскмет съди присмехулник за обида във Фейсбук
 
Първата подобна снимка е на д-р Иван Николаев, родом от Трън. Текстът към нея гласи: „Въпреки, че е един от най-търсените сърдечни хирурзи в Щатите, той избра да се върне и да практикува за 200 пъти по-ниско заплащане в България! Обаче, понеже не е футболист или фолк звезда, няма да го видите отразено в нито една медия“. Снимката се появява във фейсбук страницата на технологичния сайт Kaldata.com. Главният му редактор Светлин Желев разказва как: "Имаме практика да споделяме снимки, изпратени от наши фенове, или публикувани във форума. Една от тях стана най-популярна, тази с Рон Джереми, който беше представен като успял българин на Запад, завърнал се в България. Някой ни я беше изпратил в страницата. Ние постоянно публикуваме такива смешни снимки, обикновено вечер, за разнообразие от технологичните новини".
 
Реакциите и коментарите на хората са в три направления, коментира Светлин Желев. Изненадан е, че част от тях са повярвали: "Някой хора са по-доверчиви. Всичко, което видят, го приемат за чиста монета. Немалка част от хората не проявиха никакво чувство за хумор и започнаха да питат как може да лъжем, кой е този човек. За мое щастие, причината изобщо да споделим тази снимка, беше шегата и повечето хора я приеха наистина като такава".

Социалните мрежи - опасни за децата
 
Освен д-р Николаев, се появява и още една родолюбива българка – проф. д-р Сашка Ганева от Сливница. Работила е за НАСА и е проектирала нови наночастици. Върнала се е да работи в БАН за 2000 пъти по-ниска заплата, но никой не говори за нея, защото не е плеймейтка или футболна съпруга“, гласи текстът и призовава: „Моля, споделете, за да се гордеят повече българи“. Проф. д-р Сашка Ганева всъщност е порноактрисата Саша Грей. Шегата обаче не от всеки е разбрана и за да не остане скрита от обществото информацията за родолюбивите българи, много хора, водени от патриотични чувства бързат да я споделят в социалната мрежа.
 
Споделят и снимка на друга порноактриса – Миа Халифа, която се превъплъщава в Мила Келифарева, студентка в САЩ, която се връща у нас, за да работи като доброволка в приют за кучета. Хората са доверчиви и понякога трудно се ориентират, смята още Светлин Желев: "Щом успяват да вземат една шега, откровено направена като шега, за чиста монета, мисля, че това е сигнал за тях да бъдат по-внимателни и да проверяват информацията. Трябва да имаме критично мислене. Другото е популярна обща култура, не съм сигурен, че порнактьорите те трябва да ги знаят. За сметка на това поне хората, които ги познават, го приеха като приятна шега".

Най-интересните първоаприлски шеги в медиите по света
 
„Тези хора са професори, но в други дисциплини“, коментира в духа на шегата потребител във фейсбук и още: „Докторът има над 5000 благодарни пациентки. Да е жив и здрав и да помага на хората“.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук