времето цветя слънце
времето цветя слънце / Gulliver/Getty Images
Израелски учени установиха, че под звуците, издавани от крилата на пчелите и пеперудите, вечерната иглика преразпределя полена си и концентрацията на захар в нектара ѝ се увеличава, съобщи Синхуа.

Реакцията на растението зависи от честотата на жуженето. Когато звуците са на по-висока честота от тази на полинаторите, захарта в нектара не се увеличава.

Учени установиха кои растения ще се приспособят към климатичните промени

Тъй като производството на нектар отнема много енергия, тази реакция дава възможност на растенията да използват добре ресурсите си. В резултат опрашващите насекоми получават повече за времето, което прекарват върху цветето.

Известно е, че растенията реагират на светлина, на механична стимулация, на химикалите във въздуха. Това съответства на зрение, допир и обоняние. Новото изследване показа, че растенията имат още едно "сетиво" - слух.

Три странни растения, за които може би не сте чували (ВИДЕО)

Според учените от университета на Тел Авив формата на цвета може също да се влияе от фактори свързани със способността на растението да чува.

Ирисът е цветето на надеждата и вярата. С него можем да кажем Твоето приятелство значи много за мен
pixabay.com

Растенията се влияят и от други звуци, включително и произвежданите от човека. Те могат да нарушат комуникацията им с пчелите.

Звуците от опрашващи насекоми и синтетичните звуци на същите честоти предизвикват трептене на венчелистчетата. Следва бърза реакция - увеличаване на захарта в нектара.
Възможно е растенията да реагират също на звуци от тревопасни и други животни, а и от други растения.
БТА