/ ThinkStock/Getty Images
Всички мечтаем за един по-добър свят, в който хората ще се разбират и ще постигат това, което желаят, в който няма да има насилие, омраза, страх, болка и страдание. За да успеем да моделираме света обаче, първо трябва да се вгледаме в себе си, да променим мисли си, да спрем да зацикляме на негативното, да спрем да се оплакваме и клюкарстваме. На пръв поглед не изглежда толкова сложно, но се оказва, че не е точно така.

Предлагаме ви един простичък метод, с който да се опитате да промените погледа си към света – експеримента с лилавата гривна.

Лесен трик, с който ще се отървем от негативните мисли

Идеята е на свещеника Уил Боуен. Той открил, че ако в продължение на 21 дни човек не се оплаква, не критикува и не клюкарства, то животът му се променя. За целта той направил лилава гривна с надпис: „Свят без оплаквания“. Всеки, който се съгласи да я сложи, приема за правило да не се оплаква, критикува и клюкарства в рамките на 21 дни.

лилава гривна
ThinkStock/Getty Images

Ако в някой от тези дни забравите и произнесете оплакване, критика или клюка – трябва да преместите гривната от едната ръка на другата и да започнете отброяването на 21 дни отново. И така, докато не успеете да задържите гривната на едната ръка 21 дни без прекъсване.

Самият Боуен споделя, че е успял да завърши експеримента и да носи гривната 21 дни, без да сменя ръката, чак след 3 месеца. Оказва се, че на повечето хора са били необходими 5-6 месеца, за да се справят със задачата. Първите няколко седмици гривната прескачала от ръка на ръка по 10-20 пъти на ден, после по един път на ден, а след няколко месеца се задържала и по цяла седмица.

Изхвърлете лошите мисли на боклука

Причината, поради която „работи“ това упражнение е способността на мозъка да „откъсва“ неврон от мястото, където е „свикнал“ да подава импулс, като така сменя фокуса при подаване на импулса. По този начин се променят и филтрите, през които човек вижда и преживява света.

Според психолозите, лилавият цвят има тонизиращо въздействие върху мозъка, сваля тревогата и раздразнението. А 21 дни са достатъчен период, за който дадено действие да се превърне в навик и да се закрепи в подсъзнанието.

Хиляди хора, които направили успешно експеримента с лилавата гривна, споделили, че сякаш са свалили превръзка от очите си. Те установили, че светът не е толкова лош и че сме заобиколени от хиляди интересни и позитивни неща.

В началото не е толкова лесно, но с времето изборът да мислиш и живееш позитивно, без недоволство и негативизъм, става все по-осъзнат.

И още новини по темата:

Пет изпитани начина да се справим с коварното тревожно разстройство

За тревожността, която ни прави нещастни

Как позитивните емоции влияят върху здравето ни?


За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук