Паметни изказвания от Оскарите
Паметни изказвания от Оскарите / снимки: Reuters

Тазгодишните „големи" Оскари бяха връчени на Бен Афлек за филма "Арго", Даниел Дей-Люис за ролята му в "Линкълн", Дженифър Лорънс за "Наръчник на оптимиста", Кристоф Уолц за "Джанго без окови" и Ан Хатауей за "Клетниците". Събитието се състоя в "Долби Тийтър" в Лос Анджелис и продължи три часа и половина. Ето и няколко паметни изказвания от 85-те Награди на филмовата академия.

Грешка в облеклото

"Какво се случи ли? Вижте ми роклята. Опитах се да се кача по стълбите в нея. Ето какво се случи, стъпих върху плат. А и бяха пастирали стъпалата" - Победителката в категорията Най-добра актриса Дженифър Лорънс, която падна на пода, докато крачеше към сцената, за да получи своята статуетка.

Паметни изказвания от Оскарите
netinfo

Сладка победа

"Бях тук преди 15 години... Никога не съм си помислял, че ще се върна отново" - Актьорът и режисьор Бен Афлек, след като прие наградата за най-добър филм, присъдена му за иранската заложническа драма "Арго". Преди 15 години той получи първия си Оскар заедно с Мат Деймън за най-добър сценарий в лентата "Добрият Уил Хънтинг".

Паметни изказвания от Оскарите
netinfo

Размяна на ролите

"Преди около три години, преди да решим да го направим, както му е редът, се ангажирах да играя Маргарет Тачър... а Мерил бе първият избор на Стивън (Спилбърг) за "Линкълн". Искаше ми се да видя тази версия" - Даниел Дей-Люис, след като получи третия си Оскар в категория "най-добра мъжка роля".

Паметни изказвания от Оскарите
netinfo

Година на сценаристите

"За мен е чест да го взема през тази година, тъй като, трябва да призная, както при оригиналните, така и при адаптираните ленти сценариите са просто фантастични. Това ще бъде годината на сценаристите" - Режисьорът Куентин Тарантино, който грабна отличието за най-добър оригинален сценарий за работата си по "Джанго без окови". Ексцентричната звезда спечели Оскар в същата категория през 1995 година за "Криминале".

Паметни изказвания от Оскарите
netinfo

Вяра

"Благодаря ти, Боже на киното" - Анг Лий, след като получи наградата си за най-добра режисура ("Животът на Пи").

Паметни изказвания от Оскарите
netinfo

Тя имаше една мечта

"И тя се сбъдна" - Ан Хатауей, след като грабна статуетка за най-добра поддържаща актриса за ролята си в музикалната адаптация на "Клетниците".

Паметни изказвания от Оскарите
netinfo

Дотук с купоните

"Още една чаша шампанско и това е всичко за тези дни" - Британската певица Адел в задкулисно интервю, по време на което разказа за плановете си след Оскарите. Изпълнителката и нейната Skyfall спечелиха приза за най-добра оригинална песен.

Паметни изказвания от Оскарите
netinfo

Къде казахте, че се намираме?

"Добре дошли в Белия дом, хора" - Първата дама Мишел Обама във видео връзка от Вашингтон, преди да обяви победителя в категория Най-добър филм - "Арго".

Паметни изказвания от Оскарите
netinfo

Голота

"Видяхме ви гърдите, видяхме ви гърдите" - Водещият Сет Макфарлън обръща внимание на разголените сцени в част от филмите в монолога си в началото на церемонията. (БГНЕС)