/ iStock/Getty Images
Според изследване, публикувано в Scientific Reports, органичните съединения, открити на Марс, може да са произлезли от атмосферен формалдехид. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова.

Формалдехидът се разпада при определени химични реакции на захари и вещества, които са част от биомолекулите. "Според учените, след като е имало такива органични вещества, е почти 100% вероятно да е имало живот, който наподобява нашия“, обясни доц. Тодорова.

Учени: Вулкан на Антарктида може да крие улики за живота на Марс

Учените конструират историята на Марс. "Тя се дели на три периода – Ноаев, Хасперски и Амазонски. Преди 3,2 милиарда години е имало много удари на метеорити, които са създали огромни басейни, които са били запълнени с вода. Вулканичната дейност е създала плътната атмосфера около Марс, която е улавяла слънчевата светлина и е довела до затопляне на езерата и океаните. Вероятно тогава се е зародил животът на Марс, като се предполага, че той е бил сходен с този на Земята. През следващите периоди вулканите изхвърлят серни съединения, които отравят атмосферата и животът на Марс се унищожава“, обясни доц. Тодорова.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Агенция "Фокус"