Най-вероятната причина за изчезването на "британската Атлантида" не е катастрофално събитие, а постепенното повишаване на морското ниво
Най-вероятната причина за изчезването на "британската Атлантида" не е катастрофално събитие, а постепенното повишаване на морското ниво / Thinkstock/Getty Images
Учени от университета на Йорк и Импириъл колидж в Лондон определиха причината за изчезването на "британската Атлантида", т.е. на Догърленд - ивица суша, която през мезолита се намирала в южната част на Северно море и съединявала Британските острови с Евразия, съобщи Лента.

Пет от най-големите мистерии на човечеството (ВИДЕО/СНИМКИ)

Специалисти създали модел на въздействието на свлачището Сторега върху образуването на цунами в Северно море. Смята се, че подобни вълни са можели да доведат до потъването на Догърленд.
Изследването показало, че височината на вълната цунами била 9 метра и че тя е можела да потопи не повече от 35 на сто от площта на ивицата суша.

7 тайнствени съкровища, обвити в загадъчност и мистерия

Учените са на мнение, че въпросните характеристики съответстват на голяма буря и затова една вълна цунами е недостатъчна за унищожаването на Догърленд. Най-вероятната причина не е катастрофално събитие, а постепенното повишаване на морското ниво.

Тайната на загадъчната Долина на гърнетата (СНИМКИ)

На територията на Догърленд преди 8150 години живеели хора, а ивицата суша се отличавала с богата флора и фауна. Сега на това място в Северно море има плитчина, известна като Догър банк. В този район морето достига дълбочина 20-30 метра.
БТА