Милош Земан подписвал два пъти клетвата си заради печатна грешка
Милош Земан подписвал два пъти клетвата си заради печатна грешка / снимка: Reuters, архив

Държавният глава на Чехия Милош Земан трябвало втори път да подпише в петък текста на президентската клетва, тъй като в първия вариант имало печатна грешка, предаде РИА Новости. Информацията била разпространена от председателката на долната камара на парламента Мирослава Немцова.

Церемонията по встъпване в длъжност на Земан се състоя на съвместно заседание на двете камари на парламента в петък, където той положи и клетва като президент - с ръка върху конституцията, след което подписа и съответния текст. Само че в печатния вариант от една от думите липсвали две букви в края. След като засекли пропуска, решили да го поправят, разкрива БГНЕС.

„В присъствието на председателя на конституционния съд, председателя на горната камара, и министър-председателя, както и в мое присъствие президентът отново подписа клетвата, вече с текст без грешки”, казала Немцова. Според нея това не поставя под въпрос законността на встъпването в длъжност на Земан.

Милош Земан беше избран на втори тур на президентските избори в страната, който се проведе на 26 февруари. Клетва като държавен глава на Чехия той положи на 8 март.