о
о / ThinkStock/Getty Images
Антрополози от университета американския университет Йейл смятат, че високото съдържание на мазнини в диетата на предците ни е довело до увеличаване на размера на мозъка и появата на съвременен тип човек. Това се казва в публикация в сайта Phys.org.
 
Учените поставят под въпрос предположението, че консумацията на месо е решаващ фактор за развитието на Homo sapiens. Според тях, преди около четири милиона години, хоминидите, които са предци на хората, са развили вкус към мазнините заради използването на костен мозък, извлечен от големи животни, убити от хищници. Това им е дало преимущество, защото мазнините са в състояние да компенсират дефицита на калории.

Предложиха на папата $1 млн. за благотворителност, ако стане веган през великденските пости (ВИДЕО)
 
Според изследователите, осигуряването на достъп до мазнини и консумирането на месо изисква различни подходи. Така за консумацията на месо са били необходими остри каменни инструменти, а костният мозък се добивал с разбиване на костите с камък. На древните хоминиди обаче им се е наложило да измислят нови начини за лов на едри бозайници, за да не зависят от наличието на трупове на животни, убити от хищници.
 
В публикацията учените допълват, че използването на месни протеини не е енергийно ефективно при липса на мазнини. За тяхната асимилация се изразходва повече енергия, отколкото се разпределя накрая. Това елиминира възможността извличането на енергия от месото на животните да доведе до растеж на мозъка.

В кои страни хората живеят най-дълго? (ВИДЕО)
 
Според новата хипотеза, централната нервна система вероятно е започнала да се развива много преди изобретяването на топлинната обработка на животинската храна, което улеснява храносмилането и разрушава потенциално патогенни микроорганизми.
 
БГНЕС