Великден е един от най-големите и най-важните християнски празници. Всяка година милиони хора по света празнуват Великден. За православните християни това е най-светлият християнски празник. За католиците той е вторият най-голям религиозен празник след Коледа.

Традициите, с които този ден се свързва, датират отдавна.

Боядисани яйца, козунак, великденски зайчета, това са символите на светлия празник. Но всяка страна отбелязва деня по свой начин. В някои страни ритуалите са чисто религиозни и следват притчата за Възкресението на Христос. На други места традициите излизат извън религиозния ритуал и носят спецификата на мястото, където се празнува.

Вижте някои любопитни факти за Великден, които може би не знаете

Във Филипините на Великден има традиция родителите да дърпат косите на децата си, за да пораснат те живи и здрави.

Най-популярните шоколадови яйца в света са Cadbury Creme Egg, първото от тях се появява на пазара през 1971 година.

В градчето Хорхаузен си имат собствена традиция за Великден

През 2007 година на търг беше продадено яйце инкрустирано с диаманти на Faberge за 9 милиона паунда.

Червените яйца - символ на Христовата мъченическа кръв

В Париж произвеждат традиционни шоколадови камбанки, които се правят на ръка. На пазара се предлагат и други скъпи шоколадови фигури.

В Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния в понеделника след Великден има традиция мъжете да пръскат жените с вода и да ги пляскат с украсена с панделка пръчка.

В Норвегия е популярно по време на Великден да се разгадават криминални случаи, свързани с убийства.

Едно от най-големите великденски яйца, правени някога, е било изложено през 2011 година в италианския търговски център Ian. Яйцето е имало височина 10,39 м, обиколка - 19,6 м и е тежало 7200 кг.