/ БГНЕС
Това е най-високото класиране на страната ни в конкурса досега
Кристиан Костов завърши на престижното второ място в тазгодишния конкурс "Евровизия".

17-годишният талант представи България с песента "Beautiful Mess" и беше изпратен от публиката с бурни аплодисменти.
 

Големият победител на сцената в Киев беше Португалия. Песента на Салвадор Собрал "Amar pelois dos" ("Любов за двама") получи най-много точки както от националните журита, така и от зрителското гласуване.
 

Guliver/Getty Images


Португалия триумфира на сцената в Киев (ВИДЕО)
 

Младият талант, финалист в четвъртия сезон на шоуто X Factor, се изправи в равностойна конкуренция с представители на още 25 държави: Украйна, Франция, Германия, Италия, Испания, Великобритания, Молдова, Азербайджан, Гърция, Швеция, Португалия, Армения, Австралия, Полша, Кипър, Белгия, Беларус, Хърватия, Унгария, Дания, Израел, Румъния, Норвегия, Холандия и Австрия.
 
Още със старта на гласуването България се изкачи в челото на класацията до второто място след Португалия. От гласовете на националните журита в 42-те гласуващи страни страната ни събра 278 точки. От зрителите българската песен получи още 337 точки, което я остави в поножието на върха. Интригата се запази до края, тъй като именно България и Португалия си поделиха най-много точки от зрителската подкрепа.

Най-високата оценка - 12 точки, страната ни получи от Македония, Норвегия, Естония и Беларус. На практика българската песен поличи признание от почти всяко от 42-те гласували журита. Ние дадохме нашите 12 точки на Австрия.

Молдова остана на трето място, а Белгия зае почетното четвърто място на големия финал на Евровизия.

Кристиан Костов на финал на "Евровизия" (ВИДЕО)

Предварително талантливият участник в българския X Factor беше сочен за сериозен претендент за челните места. В седмицата преди конкурса в Киев букмейкъри му отреждаха трето място.
 
В последните дни утвърдени имена в българската музика подкрепиха и агитираха чрез своите профили в социалните мрежи за Кристиан Костов. Сред тях бяха Поли Генова, Михаела Филева, Люси Дяковска, Михаела Маринова, Мариана Попова, Орлин Павлов и Мария Илиева. Дони публикува клип с призив, в който пожелава „на 13 май да плачем от радост с победата на Кристиан Костов”.



По-рано талантливият изпълнител призна, че мечтае "единствено да вземе престижния трофей и да го донесе на всички българи".

В първото си интервю след края на шоуто Кристиан благодари на всички българи, които се обединиха и дадоха своя вот за него.
 
"Много съм горд, че всички българи се радват, но трябваше ние да спечелим, защото заслужавахме. Не съжалявам за победата на Салвадор, но съжалявам, че не донесох победа за България. Ние не сме малки, България не е малка, ние сме победители", сподели българският представител.

България получи още отличия от тазгодишното издание на "Евровизия". След гласуване на представители на медиите от цял свят в Международния пресцентър в Киев, бяха връчени две награди - за най-добри специални ефекти и за най-добра сценична концепция и присъствие.



Кристиан Костов изведе България на финала на Евровизия 2017 за трети път в историята на участието на страната ни в конкурса.

Елица Тодорова и Стоян Янкулов постигнаха първия успех за страната ни с пета позиция през 2007 г., а миналата година Поли Генова се пребори за престижното 4-то място в крайното класиране.


Как фенове на Поли по света пеят „Дай ми любовта" (ВИДЕО)

Елица и Стунджи са 5-ти на “Евровизия”