Няма как феновете на футбола да не са забелязали екзотичния кръгъл съд със сламка в ръцете на топ играчите Лионел Меси и Луис Суарес. Напитката се казва мате, но е позната още и като шимарао. Но какво представлява тя, откъде произлиза и защо е толкова популярна?

Корени на дървото

Мате e вечнозелено дърво, характерно за граничната зона между Аржентина, Парагвай и Бразилия. Както самото дърво, така и запарката от изсушените му листа и меки клонки, наречена мате, са наследство от индианските племена гуарани. Още тогава сушените листа от „божественото дърво“ са имали огромно социално и религиозно значение.

Чаят завладява света

На Аржентина се дължи около 60% от световното производство на мате. Аржентинците пият мате като местен заместител на кафето и чая. За емигрантите от Южна и Централна Европа пиенето на напитката е начин да почувстват Аржентина като свой дом. Да си изградиш вкус за горчивата напитка е означавало да се превърнеш от имигрант в аржентинец.

мате
ThinkStock/Getty Images

Как се пие

Мате се пие с метална сламка от куха кратуна. Освен от кратуна, наричана също мате или калабас, мате се пие в съдове изработени от сребро, животински рога, порцелан, стъкло или дърво.

Значение на думата

Думата мате произхожда от езика кечуа и означава съда или кратунката за запарване. Конкистадорите наричат сушените листа yerba (трева на испански), тъй като местните им го продават вече изсушено и смляно.

Знаете ли как се нарича човек, който пие твърде много чай?

Действие

Като силен естествен стимулант, мате притежава уникалната способност да разбужда, да ободрява човека и да избистря ума му, без да причинява нервност като кафето. Растението дори действа успокояващо на нервната система. Сваля нивата на лошия холестерол и убива апетита, поради което днес се смята за едно от най-добрите средства за намаляване на теглото.

Ден на мате

В Аржентина има Национален ден на мате, който е на 30 ноември. В провинциите Мисионес и Кориентес правят ежегодни фестивали, посветени на растението.

Топ 10 на най-великите футболисти в историята (ВИДЕО)

Матето и спорта

Матето вече е голям хит и във Висшата лига, а най-запалени по него са в Тотнъм, повлияни от Ерик Ламела и мениджъра Маурисио Почетино.

И още:

Разкриха как кафето и чаят удължават живота

Топ 5 на най-подценените футболисти през 2018 (ВИДЕО)

Чаят – напитка с история

Роналдо пребори световни шампиони за поредната си награда

Избор на редактора: Най-секси футболистите в Мондиал 2018 (СНИМКИ)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук