Китайска техника за медитация подобрява функционирането на мозъка
Китайска техника за медитация подобрява функционирането на мозъка / снимка: sxc.hu

Практикуването само в продължение на 11 часа на техника за медитация, основана на традиционната китайска медицина, позволява да се подобри функционирането на мозъка, сочи изследване, осъществено в САЩ.

Техниката е известна като „обща гимнастика за тялото и духа" (IBMT) подобрява мозъчната дейност, предаването на импулсите в нервните клетки, стимулирайки зона в мозъка, която помага на човек да координира своето поведение в съответствие с това, което иска да постигне, посочва БГНЕС. Това обясняват авторите на това изследване, което бе публикувано в Бюлетина на Американската академия на науките.

Общата гимнастика бе адаптирана от традиционната китайска медицина през 90-те години в Китай, където тя се практикува от хиляди хора. Сега тя се преподава на студенти по медицина в Университета в Орегон. Обучението е в рамките на изследователска програма, водена от Тан Ю-Юан от Университета в Далиан, североизточен Китай, в сътрудничество с психолога Майкъл Поснър от Университета в Орегон.

Изследването е направено върху 45 студента - 28 мъже и 17 жени. От тях 22 следват обучението по техниката IBMT, а другите 23 са в контролна група. Учените наблюдават чрез използване на магнитен резонанс различните части на мозъка преди и след обучението в техниката на медитация. Тези наблюдения сочат положителни промени в мисловния процес след 6 часа практикуване на IBMT, а след 12 часа стават съвсем ясни и не се забелязват изобщо при участниците в контролната група.