Картофеното пюре помага срещу напиване
Картофеното пюре помага срещу напиване / netinfo

За да не се напие човек бързо на новогодишното тържество, преди употребата на алкохол трябва да изяде чиния с картофено пюре, съветва главният терапевт на Москва, докторът на медицинските науки, проф. Леонид Лазебник в предновогодишно интервю за "Интерфакс", цитиран от БТА. 

"Два часа преди приемането на алкохол трябва да се изяде чиния с картофено пюре с масло или растителна мазнина, например зехтин", казва Лазебник. Той препоръчва още да се пие много вода с лимон. "Алкохолното опиянение настъпва тогава, когато спиртът попадне в клетката. А на клетката й е нужно голямо количество вода, за да преработи спирта", пояснява главният терапевт на руската столица.

Лазебник не препоръчва да се прекалява с храната. Тъй като новогодишната трапеза по принцип е отрупана с вкусни неща, може да се опита от повечето, но да се взема по малко. Освен това трябва да се избягват мазните меса и риби.

"Не бива да се яде много люто, много солено. Не си заслужава да се съчетават риба и месо. Не бива да се прекалява със сирената. По-добре е те да се оставят за сутринта. Като гарнитура картофеното пюре отново е много подходящо - то помага и срещу препиване, с него човек успява бързо да се насити", твърди медикът.

След препиване не е добре да се шофира автомобил. Препоръчват се повече течности, а от лекарствата - аспирин.