Как хората преценяват колко са пияни
Как хората преценяват колко са пияни / ThinkStock/Getty Images

Хората преценяват колко са пияни не по това колко алкохол са изпили, а по реакциите на околните и тяхното състояние, съобщи в. "Дейли експрес".

Изследването показва, че в компания на пияници преценката за собственото състояние и свързаните с това рискове не е реална, а зависи от градуса на околните. В подобно общество много често хората подценяват опиянението си и свързаните с него рискове. Когато са сред по-трезви хора, те осъзнават, че поведението им не е толкова безопасно.

Как ни действа алкохолът?

"Резултатите имат много важно значение за начина, по който може да бъде намалено препиването. Можем да работим за намаляване на пияниците в средата или да увеличим броя на трезвите в нея. Вторият подход би бил по-успешен" - каза авторът на изследването проф. Саймън Мур от университета в Кардиф.

Изследването е първото, което проверява собствената преценка за напиване и последиците за здравето в пияно състояние и в действителна среда. Досега участниците са изследвани трезви на базата на спомените им.

Какво е общото между хормона на любовта и алкохола?

В изследването са участвали 1862 души от различни социални групи на средна възраст 27 години. Измерванията са правени в петък и събота вечер близо до четири големи обекта, сервиращи и продаващи алкохол. Обикновено участниците се мислени за умерено подпийнали.

Източник: БТА