И депутатите най-после дариха за VIP Brother
И депутатите най-после дариха за VIP Brother / Снимки: New Moment
И депутатите най-после дариха за VIP Brother
18628
И депутатите най-после дариха за VIP Brother
  • И депутатите най-после дариха за VIP Brother

Минимум 10% от заплатите си за април решиха да дарят родните депутати за една от поредните каузи в благотворителното издание на VIP Brother. С тези най-малко 50 000 лева те ще помогнат на деца с увреждания и по-специално ще помогнат за довършването на Медицинския център за такива деца, който се намира в Студентски град, блок № 11. Инициативата за дарението обаче не беше на парламентаристите ни, а на съквартирантите във VIP Brother. Част от тях отидоха в Народното събрание в опита си да намерят още пари за децата с проблеми в развитието. В парламента влязоха Ивайла Бакалова, Емил Кошлуков и Андрей Слабаков.
 
Още преди седмици, от екрана на Нова телевизия, виповете призоваха депутатите да дарят част от заплатите си за каузите на предаването. Липсата на реакция накара част от съквартирантите лично да се срещнат с родните парламентаристи в сградата на Народното събрание. Първоначалната идея беше да събират пари от всеки срещнат в кулоарите. Още щом видя Ивайла, Емил и Андрей, Марио Тагарински, който вече е независим, дари 100 лева за каузата за деца с увреждания.


 

След това обаче се появи началникът на пресцентъра на парламента Христо Краевски, който посъветва виповете да не превръщат инициативата си в цирк. Според Краевски събирането на пари на ръка на територията на Народното събрание било прецедент и било обидно за родните ни депутати. Твърдението му обори дори Емил Кошлуков, който напомни, че и преди в парламента са се провеждали подобни благотворителни инициативи. Въпреки това беше взето решение Ивайла, Емил и Андрей да се срещнат в зала "Запад" с представители на парламентарните групи и с независими депутати, за да обсъдят как те биха могли да подкрепят поредната кауза на VIP Brother. И макар на срещата да не бяха допуснати журналисти, пак по съвет на г-н Краевски, след нея стана ясно, че:
 
Емил Кошлуков: Това, което казаха представителите на всички парламентарни групи и на независимите депутатите, само „Атака” отсъства, е че ще дарят по банков път минимум 10% от заплатите си. Много от депутатите заявиха, че ще дадат далеч повече. Така че минималната сума, която ще бъде събрана, е около 50 000 лв.
 
Ивайла Бакалова: Разбрахме, че когато става дума за благотворителност всички хора са първо хора, а след това се делят на професии – депутати, актьори, певци. Доволни сме и сме много благодарни.

Андрей Слабаков: Мисля, че това, което депутатите направиха, е достойно за уважение.
 
По време на срещата между виповете и депутатите е била обсъдена и идеята чрез промени в законодателството да бъде премахнато ДДС-то върху sms-ите, изпратени с благотворителна цел.
 
Независимият депутат Мария Капон: Мисля, че българските народни представители показаха, че наистина искаме да подкрепим инициативата на тези хора. На шега, пък и не само на шега, се надяваме и те да отделят 10% от своите хонорари.
 
След дарените пари и от депутатските заплати, събраната сума до момента за каузите на VIP Brother е повече от 400 000 лева. Конкретно за доизграждането на Медицинския център за деца с увреждания в Студентски град можете да помогнете и вие като се обадите или изпратите sms на кратък номер 17 410.