Google поздравява България за 3 март
Google поздравява България за 3 март / screenshots/Google

Google.bg пусна специално лого по повод 3 март - Националния празник на България.

Логото включва два от основните символи на свободна България - трибагреника ни и стилизиран образ на паметника на връх Шипка.

За първи път бялото, зеленото и червеното се използват в българско знаме през 1861 г. Тогава обаче те са били в друга последователност. В сегашния им ред цветовете са подредени за пръв път през 1875 г. На връх Шипка пък са водени едни от ключовите за изхода на освободителната война сражения. Изграждането на Паметника на свободата започва през 1922 г., а монументът е открит официално 12 години по-късно.

Логото е сменено само в българската версия на страницата, която се намира на www.google.bg. При отваряне на www.google.com също се появява логото по случай 3 март, но при условие, че страницата разпознава потребителя като български.

Google не за първи път уважава българските традиции и празници. На 24 май логото на Google.bg бе изписано на български език, а на 1 март 2011 г. бе заменено с надпис, създаден от мартеница. На 22 септември 2008 г., по случай Деня на независимостта, към логото на търсачката бе добавено българското знаме.