/ iStock/Getty Images
Нещо се образува под Тихия океан на около 30 километра от Хаваите, казват учените.

Нов остров се оформя на повече от километър под повърхността на океана, съобщи Американската служба за геоложки проучвания (USGS) в публикация във Фейсбук.

Подводният вулкан Lō‘ihi е активен вулкан, който е по-висок от връх Сейнт Хеленс, посочват от USGS. Според учените той може да извиси на 300 метра над морското равнище.

„Въпреки че Lōʻihi е най-новият вулкан в Хавайско-императорската подводна вулканична верига…, той всъщност е започнал да се формира преди около 400 000 години, когато участък от дъното на океана започва бавно да се издига като магма под земната кора”, твърди службата. „Същата магма се е раздула през последните 70 милиона години, образувайки вулканичната планинска верига, която днес виждаме като Хавайските острови.“

Поредица от земетресения в морската част привлякоха вниманието на изследователите през 50-те години на миналия век, вследствие на което те откриха действащия вулкан. Сеизмичната активност през май помогна на учените да наблюдават „еволюцията на морския хълм в остров“, казват от USGS.
Ще мине много време обаче, преди някой да види острова, според "Маями Хералд".

„Въпреки че е вълнуващо да наблюдавате формирането на острова, все още е твърде рано да правите резервации за хотел за следващата си тропическа ваканция“, казват изследователите от USGS. „Учените не очакват островът да се покаже над океанската повърхност още 10 000–100 000 години.“ 
БГНЕС