/ iStock/Getty Images
Изследователи от университета Йейл откриха мястото, където живее стресът, съобщи електронното издание МедикълЕкспрес.

Резултатите от изследването бяха публикувани в сп."Нейчър Къмюникейшънс".

Скенерите на мозъка на хора, гледали силно стресиращи и тревожни образи като например озъбено куче, мръсни тоалетни или наранени лица, разкриват мрежа от невронни връзки, която обгръща мозъка, започвайки от хипокампа - зоната в мозъка, която помага за регулиране на емоциите, паметта и мотивацията.

о
iStock/Getty Images

Мозъчните мрежи, които поддържат физиологичния отговор на стреса, са добре изследвани при животни. Активирането на хипокампа отключва производството на стероидните хормони глюкокортикоиди като реакция на стреса и заплахата. При хората обаче досега механизмът не бе ясен.

Елизабет Голдфарб и колегите й от Центъра за изследване на стреса в Йейл провеждат поредица от изследвания със скенер на хора, които били помолени да определят нивото на стрес при разглеждането на различни кадри.

мъж компютър стрес
iStock/Getty Images

Така учените установили, че при гледането на такива образи, невронните връзки от хипокампа достигат не само до зоните в мозъка, свързани с физиологичния отговор на стреса, но и до мозъчната кора, свързана с по-висши когнитивни функции и регулиране на емоциите.

Учените установяват, че когато връзките между хипокампа и мозъчната кора са по-здрави и силни, участниците в изследването не съобщават за много силен стрес от видяното. Когато обаче невронната мрежа е по-активна, хората съобщават за по-силен стрес.

"Откритието ще помогне за създаването на терапии за множество състояния - като увеличаване на силата на връзките от хипокампа към мозъчната кора или намаляване на сигналите към физиологичните стрес центрове", казва проф. Раджита Синха от изследователския екип.

стрес
iStock/Getty Images

БТА