Елизабет ІІ приема австралийския хайлайф
Елизабет ІІ приема австралийския хайлайф / снимка: БГНЕС, архив

Британската кралица Елизабет II се срещна с водещи австралийски фигури, за да отпразнува столетието на дипломатически отношения със страната. Австралийци от средите на изкуствата, бизнеса и дипломатическия свят се събраха в Лондон за стогодишнината на австралийското представителство във Великобритания, където се срещнаха с кралицата и нейния съпруг принц Филип.

Авторката Кати Лет, австралийка, която живее в британската столица, предизвика усмивка на кралското лице с остроумна забележка за своите дълбоки корени „дълбоко отдолу" - пренебрежителен израз, с който се обозначава цяла Австралия. Лет се похвали, че е „от първата и втора флота, която е стигнала до Австралия - практически кралско семейство-антипод" - забележка, на която кралицата се разсмяла. „Мисля, че това, което кралските особи харесват при нас, австралийците, е че не сме подмазвачи, ние сме приятелски настроени, свежи и куражлии", заяви Лет, цитирана от БГНЕС.

Външният министър Дейвид Милибанд също беше сред гостите, които отпиваха от известните австралийски напитки „Jacob's Creek" и бирата „Crown". Преди 100 години Джордж Рийд е бил назначен за първия върховен представител на Австралия във Великобритания, което е първият пост, представляващ интересите на страната в чужбина. Днес той се заема от Джон Даут. Австралийският външен министър Стивън Смит описа поста, създаден преди точно един век, като „повратен момент в отношенията между Австралия и Обединеното кралство".