Какви храни трябва да бъдат изключени от диетата на хората от третата възраст, за да не навредят на здравето им и да не провокират обостряне на вече съществуващи заболявания, разказа гастроентерологът Нурия Дианова.

Колкото по -възрастен е човек, толкова по-трудно се справя с храносмилането. Това важи особено за определени храни, затова според диетолога е по-добре възрастните хора да изоставят индустриалните полуфабрикати, в които има много добавки и подобрители на вкуса.

"Поради забавянето на метаболизма, наличието на наднормено тегло, сърдечни заболявания или диабет, полуфабрикатите трябва да се използват минимално, за предпочитане е да готвите сами храната, тя ще бъде от по-качествена" съветва диетологът.

Разкрита е най-добрата диета за дълголетие

„Трябва да се опитате да консумирате консервирани храни до минимум и е по -добре само през първата половина на деня, особено за хора с наднормено тегло, хипертония и диабет. Ограничете консумацията на червено месо и отдайте предпочитание на рибата и домашни птици, които са по-лесно смилаеми”, съветва Дианова.

Хората от третата възраст трябва да избягват сладкиши и десерти, които съдържат палмово масло, голямо количество транс -мазнини и захари. Пълнозърнестият хляб според диетологът е много по -здравословен за възрастните хора.

Пикантните ястия обикновено са противопоказни за хора в по-напреднала възраст - те могат да изострят заболявания на стомаха и панкреаса, заключи лекарят.
БГНЕС