Даряват на Путин кортик на наш майстор
Даряват на Путин кортик на наш майстор / netinfo

Кортик, изработен от известния пловдивски майстор Кирил Коликов, ще бъде подарен на руския президент Владимир Путин. Четири кортика взели от президентството преди два дни от майстора, един от тях ще замине за Москва.

Пловдивският занаятчия е монополист в изработката на кортици до 2014 година. Той лично, съвместно с хералдика Христо Дерменджиев, е разработил хладното оръжие, което носят българските офицери. Двугодишната му разработка е струвала 17 хил. лв. и е патентована, а всеки кортик струва 400 лв.

На едната страна на острието е изписан девизът „Дълг и чест”, а на другата – „С нами Бог”.

Ножове, направени от ръцете на пловдивския майстор имат много видни личности. Сред тях са Леонид Брежнев, Раул Кастро, за когото е правил хайдушки нож и кама, Ким Ир Сен, който е получил кама с много камъни. Майсторът е правил оръжия за Симеон Сакскобурготски, Тодор Живко, краля на Йордани и сина му, японския император, Франц Бекенбауер и Вселенския патриарх.

Майсторът ще отбележи тази година 60-годишния си юбилей със специална изложба в Музея на Съединението в Пловдив, а досега негови оръжия са участвали в над 150 изложби в България и по света.

Други новини от Пловдив