Американски филм с български артисти номиниран за „Оскар”
Американски филм с български артисти номиниран за „Оскар” / снимки: Reuters
Американски филм с български артисти номиниран за „Оскар”
37439
Американски филм с български артисти номиниран за „Оскар”
Американски филм с български артисти номиниран за „Оскар”
  • Американски филм с български артисти номиниран за „Оскар”
  • Американски филм с български артисти номиниран за „Оскар”

Американският филм „The way back” на режисьора Питър Уиър, в който участват българските артисти Захари Бахаров, Деян Ангелов, Валентин Ганев, Ириней Константинов, Меглена Караламбова, получи номинация за „Оскар”. Лентата ще се състезава за наградата в категорията за грим. По него са работили и наши специалисти (Димитрина Стоянова, Яна Стоянова, Грета Великова), показва справка в сайта IMDB. „The way back” е сниман и в България, а звездите в него са Ед Харис и Колин Фаръл.

Номинациите за най-престижните отличия в света на киното бяха обявени този следобед на миницеремония в Бевърли Хилс. Списъкът прочетоха президентът на Американската киноакадемия и носителката на „Оскар” Моник. 

С най-много номинации за наградите „Оскар”, общо 12, е филмът „Речта на краля”, който разказва историята на бащата на Елизабет II крал Джордж VI. Създателят му Том Хупър ще се бори за „Оскар” за най-добър режисьор. Компания в тази категория му правят Дарън Аронофски за „Черният лебед”, Дейвид О. Ръсел за „Боецът”, Дейвид Финчър за „Социалната мрежа” и братята Коен за „Непреклонните”.

И петте заглавия имат номинация и за най-добър филм. Другите пет са „Генезис”, „Децата са добре”, „127 часа”, „Даровете на зимата” и анимацията „Играта на играчките 3”.

Състезанието в категорията главна мъжка роля ще е между Хавиер Бардем, Джеф Бриджис, Джеси Айзенбърг, Колин Фърт и Джеймс Франко, който ще е и водещ на церемонията по раздаването на отличията заедно с Ан Хатауей. Актрисите, който ще си оспорват „Оскар”-а за главна женска роля са Анет Бенинг, Никол Кидман, 20-годишната Дженифър Лорънс, Натали Портман, Мишел Уилямс.

Американски филм с български артисти номиниран за Оскар
netinfo

И още една българска следа откриваме при номинациите за наградите "Оскар". Това е филмът "Рестрепо" на американския режисьор Себастиан Юнгер, който е номиниран в категорията за най-добър пълнометражен документален филм. Лентата предизвика скандал в България след като се разбра, че в нея е използвана част от песента "Излел е Дельо хайдутин" на Валя Балканска. През лятото на 2010 г. се разразиха спорове дали Юнгер е платил авторски права за използването на тази песен в "Рестрепо". Мнозина изказаха и възмущението си от факта че "Излел е Дельо хайдутин" звучи във филм за живота на американските войници в Афганистан.

От утре членовете на Американската киноакадемия започват да гласуват, за да определят победителите в общо 24 категории. Оскарите ще бъдат раздадени на 27 февруари.

12-те номинации за „Речта на краля” са в следните категории: най-добър филм, най-добър режисьор, оригинален сценарий, водеща мъжка роля (Колин Фърт), поддържаща мъжка роля, поддържаща женска роля, операторско майсторство, костюми, звуков монтаж, най-добър саундтрак, сценография, монтаж.

И още от номинациите: 

Поддържаща мъжка роля

Крисчън Бейл за „Боецът”
Джон Хоукс за „Даровете на зимата”
Джеръми Ренър за „Градът”
Марк Ръфало за „Децата са добре”
Джефри Ръш за „Речта на краля”

Поддържаща женска роля

Ейми Адамс за „Боецът”
Хелена Бонам Картър за „Речта на краля”
Мелиса Лио за „Боецът”
Хейли Стейнфийлд за „Непреклонните”
Джаки Уивър за „Animal Kingdom”

Оригинален сценарий

„Another Year”
„Боецът”
„Генезис”
„Децата са добре”
„Речта на краля”

Адаптиран сценарий

„127 часа”
„Социалната мрежа”
„Играта на играчките 3”
„Непреклонните”
„Даровете на смъртта”