Режисьорът на "Окча" Бон Джун-хо и актьорите Тилда Суинтън и Джейк Джиленхол
Режисьорът на "Окча" Бон Джун-хо и актьорите Тилда Суинтън и Джейк Джиленхол / Guliver/Getty Images
"Окча" на южнокорейския режисьор Бон Джун-хо - първият филм на Нетфликс в надпреварата за "Златната палма", имаше труден дебют на кинофестивала в Кан, след като прожекцията му бе прекъсната за няколко минути заради технически проблем, довел до освирквания от публиката, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Освиркването - жестокият ритуал, който унищожава филми в Кан

По време на премиерната прожекция на филма в театър "Люмиер" във Фестивалния дворец завесата не бе напълно вдигната и закриваше три пети от екрана, включително изображението на главата на изпълнителката на главната роля Тилда Суинтън. В залата, в която имаше много зрители, се чуха освирквания и ръкопляскания, за да се предупредят техниците за възникналия проблем.
Логото на Нетфликс в надписите на филма също бе посрещнато с освирквания от публиката.

Организаторите на фестивала се извиниха официално за техническите проблеми и увериха, че проблемът е бил технически, а не саботаж срещу Нетфликс.

Запитан за инцидента на пресконференцията, режисьорът Бон Джун-хо реагира спокойно, като каза, че на фестивалите винаги има технически проблеми. "Много съм щастлив, че видяхте първите кадри два пъти", пошегува се той.

"Има място за всички“, каза британската актриса Тилда Суинтън на пресконференция с актьорския сътва на филма и снимачния му екип, отговаряйки на въпроси за споровете, свързани с "Окча", и за изказването на председателя на журито Педро Алмодовар, че филмът, отличен със "Златната палма", трябва да бъде прожектиран в киносалонте. „Важно е председателят на журито да може да каже каквото иска".

Тилда Сиунтън
Тилда Сиунтън Guliver/Getty Images


"Нетфликс ме подкрепи - осигури голям бюджет и ми предостави пълна свобода за всички етапи от снимките и монтажа“,заяви режисьорът Бон Джун-хо. - Съобразиха се с работата ми. Независимо какво е мнението на Алмодовар, аз съм щастлив, че представям тук филма си. Всъщност съм голям фен на Алмодовар".

Платформата Нетфликс всява смут на кинофестивала в Кан

За първи път два филма в конкурсната програма - "Историята на семейство Майровиц" на американския режисьор Ноа Баумбах с участието на Дъстин Хофман и "Окча" на Бон Джун-хо с Тилда Сиунтън и Джейк Джиленхол, са финансирани или разпространявани от Нетфликс.
Това разтревожи разпространителите, защото филмите на Нетфикс не се съобразяват с регламента, който изисква между прожектирането на филм в зала и пускането му на видео за поръчки да изминат три години. Затова организаторите вече се договориха всички филми в конкурсната програма на фествала догодина да се появят в киносалоните.

Ярко слънце за старта на 70-ия кинофестивал в Кан (СНИМКИ)

В конкурсната програма бе показан също филмът "Луната на Юпитер" на унгарския режисьор Корнел Мундрушо. Филмът представя темата за кризата с мигрантите в Европа, като фантастичното е комбинирано с ироничен поглед към греха и вярата.

Действието във филма започва с убийството на търсещия убежище сирийски младеж Ариан от унгарски полицай. Младежът е застрелян с три куршума в гръдната област. След това 42-годишният Мундрушо, който два пъти е участвал със свои филми в конкурсната програма на предишни издания на фестивала, навлиза в света на фантастичното - Айран възкръсва и като ангел полита в небесата. Той открива, че притежава способността да левитира.

Още новини и снимки от Кан:

Секси на 70: Сюзън Сарандън открадна вниманието в Кан (СНИМКИ)

Бела, Емили и Хейли разгорещиха парти на яхта в Кан (ВИДЕО)


Страстно откриване на 70-ия кинофестивал в Кан (СНИМКИ)

Супермоделът Бела Хадид много гореща в Кан (СНИМКИ)

Сюзън Сарандън доказа, че и на 70 жените са секси (СНИМКИ)
БТА